Volta ja Kopli tänava nurgal asunud Tallinna Masinatehase administratiivhoone hoovis paiknev mälestusmärk sai püsti pandud II maailmasõja järgselt. „Igavene kuulsus tehase töölistele, kes andsid oma elu võitluses meie Nõukogude kodumaa eest Suure Isamaasõja aastail 1941–1945,“ seisab märgi kõrval kirjas suurtes tähtedes.

Mõned meelt avaldanud vanatädikesed märkisid Delfi fotograafile, et ei näe mälestustahvli eemaldamiseks põhjust. „Me ei ole mahavõtmise vastu, meil on lihtsalt nii kahju sellest,“ märkis üks tädike vene keeles. „Siin ei ole ju sümboolikat.“

Me ei ole mahavõtmise vastu, meil on lihtsalt nii kahju sellest.

Protestinud vanatädike

Monumendil on kujutatud mitukümmend nime, enamjaolt eesti päritolu. Kuigi nõukogudemeelset sümboolikat mälestusmärgil ei leidu, viitab sovjetimeelsusele kaks aspekti: esiteks, II maailmasõda nimetatakse „Suureks Isamaasõjaks“, mis on selge viide sovjetiaegsele ajalookirjutusele; teiseks, Eesti ajalookäsitluses on II maailmasõja daatumiteks 1939–1945, mitte 1941–1945.

Kinnistul, millel mälestusmärk paikneb, toimetab Kristjan-Thor Vähi veetav kinnisvaraettevõte Invego – firma on parasjagu ümber ehitamas Volta 1 territooriumi ärikvartaliks. Algsetes plaanides oli mõtteis mälestustahvel ümberehituse raames alles jätta ning loodava sisepargiga ühte põimida.