„Meil ei tohiks olla selle kohta mingeid illusioone,“ ütles Hollandi sõltumatu Clingendaeli instituudi belglasest julgeoleku- ja riigikaitseekspert Kenneth Lasoen flaami ajalehele Nieuwsblad, vahendab Iltalehti.

„Keskne põhjus selleks, et Brüsselis teatakse, et linn on võimaliku tuumasõja ground zero, on see, et siin asuvad nii Euroopa Liidu kesksed institutsioonid kui ka NATO peakorter,“ jätkas Lasoen.

Belgia on omal ajal võtnud kaalutletud riski, kui kutsus NATO peakorteri Brüsselisse, aga kunagi varem ei ole selle riski realiseerumisest räägitud nii tõsiselt kui nüüd. Brüsseli hävitamisel oleks Venemaa jaoks sama suur sümboolne väärtus kui Washingtoni või Londoni ründamisel.

Belgia võtab parajasti osa NATO tuumasõjaõppusest Steadfast Noon, mis jätkub oktoobri lõpuni. Muu hulgas Belgia ja Suurbritannia õhuruumis toimuvast õppusest võtab lisaks Belgiale ja USA-le osa kokku 12 NATO riiki ja 60 erinevat tüüpi lennukit. Osalevad USA pommitajad B-52, hävitajad, tankurlennukid ja juhtimislennukid.

NATO teatel on tegemist rutiinse õppusega ja sellel ei ole otsest seost mingi käimas oleva sõjalise konflikti ehk praktikas Venemaa agressioonisõjaga Ukrainas.

Belgia on Türgi, Saksamaa, Hollandi, Itaalia, Suurbritannia ja Kreeka kõrval üks neist NATO riikidest, kus USA Euroopas oma tuumarelvi hoiab. See on Belgias regulaarselt arutelu tekitanud ja viimati 2020. aastal vaieldi Belgia parlamendis võimaliku referendumi korraldamise üle küsimuses, kas tahetakse, et USA viiks oma tuumarelvad Belgiast minema ja riik liituks tuumarelvade keelustamise kokkuleppega. Siis oli parlament lõpuks referendumi korraldamise vastu.

Euroopa Liidu riikidest on tuumarelvade keelustamise kokkuleppe allkirjastanud ainult Iirimaa ja Austria, kes kumbki NATO-sse ei kuulu.

Jaga
Kommentaarid