Riigipea sõnul on maapõue uurimisega sama lugu nagu loodusteadustega üldse - tuleb uurida kõiki tahke ja võimalikke mõjusid. „Maavarade leiuga samal ajal tuleb ka hinnata, kuidas mõjutab nende võimalik kaevandamine põhjavee olukorda ja kui suures mahus on üldse võimalik kaevandada selliseid ehitusmaterjale nagu liiv, savi ja liivakivi,“ rääkis president Karis. „Karuteene on kohe kopp masse lüüa. Me ei tohi seda endale lubada, et keerame kogu pinnase ühe maavara kättesaamiseks üles. Geoloogiline uurimine peab arvestama mitmekesisuse põhimõtet.“

„Eesti maapõu on päris rikkalik,“ tõdes riigipea. „Põlevkivi, fosforiidi, turba, lubjakivi, liiva ja savi kõrval leidub Eestis ka rauamaaki ja haruldasi muldmetalle, aga vajalik tehnoloogia nende kättesaamiseks ei ole veel hästi välja töötatud. Arbaveresse on koondatud kompetents ja siin saab näha ka eri aegadel üle Eesti kogutud maapõue proove. See on pärand, mida saab kasutada ja uue pilguga need üle vaadata.“

Riigipea sõnul on teaduse ülesanne leida ka vastutustundlikud ja võimalikult keskkonnasõbralikud tehnoloogiad, millega maapõue rikkused sageli keerulistest ühenditest mõistlikul moel kätte saada.

Riigipea külastas täna Lääne-Virumaal veel Rakvere Spordikeskust ning paberitööstuse ettevõtet Estonian Cell Kundas. Samuti kohtus ta Rakvere Ametikoolis omavalitsusjuhtidega ja Võsu Vabatahtliku Tuletõrjeühingu liikmetega.

Homme külastab riigipea toiduainete tootmise ja jaekaubandusettevõtet OG Elektra ja tutvub Varisoo viljakasvatustaluga. Uhtna Põhikoolis toimub president Karise algatusel vestlusring noorte koolist välja langemisest.