Võimupartei esimehest saab seejärel ka Briti peaminister. Määratud tähtajaks suutis vajaliku arvu toetajaid kokku saada vaid endine rahandusminister Rishi Sunak, kes aitas suvel sundida peaminister Boris Johnsonit tagasi astuma, ent kaotas seejärel juhivalimistel Liz Trussile.

Esimeheks kandideerima oodati seekord uuesti ka Johnsonit, kes aga teatas pühapäeval pärast Sunakiga kohtumist, et ei suuda parteid ühendada ja võtab seetõttu kandidatuuri tagasi. Samuti Sunaki vastu kandideerida üritanud Penny Mordaunt sai liitlaste sõnul esmaspäevaseks tähtajaks kokku vaid 90 parlamendisaadiku toetuse. Pärastlõunal tunnistas ka tema kaotust ja avaldas uuele esimehele toetust.

Pärast seda peaks Sunak esmaspäeva õhtul minema audientsile kuningas Charles III juurde ja alustama seejärel tööd Briti peaministrina. Varem Goldman Sachsi pankurina töötanud Sunak siirdus poliitikasse 2015. aastal ja sai 2020. aastal rahandusministriks, paistes silma Briti valitsuse pandeemiatoetuste kava korraldamisega. Tänavu astus ta protestiks Boris Johnsoni peoskandaalide vastu tagasi ja jätkas parlamendiliikmena.

Sunaki eluloo üksikasju saab lugeda siit.