Lääne ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Maarja Germann sõnas, et kahtlustatavatena kinni peetud alaealistest on osa ka varem politseiga kokku puutunud, kuid kriminaalkorras neid karistatud ei ole. „Uurimise käigus kuulatakse tunnistajatena üle kõik vägivallatsemist pealt näinud inimesed ja kui kogutud tõenditest ilmneb, et keegi veel on oma tegevusega kuritegudes kuidagi osalenud, siis ka sellele politsei reageerib,“ lisas ta.

Pärnu politseijaoskonna Pärnumaa piirkonnagrupi juht Tõnu Kivis sõnas, et 17. oktoobril said nad teate, et Pärnu linnas Vanapargis ja seejärel Pärnu jõe ääres lõid kolm alaealist tüdrukut, kaks neist 14-aastased ja üks 15-aastane, 13-aastast tüdrukut, kellele nad tekitasid kehalisi vigastusi.

Eile sai PPA teate, et Pärnumaal Tori vallas asuvas korteris lõid 15-aastane ja 14-aastane tüdruk 12-aastast tüdrukut, kes sai vigastusi. „Õnneks ei ole kummagi tüdruku vigastused tõsised,“ märkis Kivis.

Vanemprokurör Maarja Germann sõnas, et kriminaalmenetlus alaealise poolt toime pandud kuriteo uurimiseks on kahjuks eelnevalt lahendamata probleemi tagajärg. „Kui alaealine on jõudnud niikaugele, et ta muutub eakaaslase suhtes jõhkraks ja vägivaldseks, siis pole teda ümbritsevad täiskasvanud suutnud õigeaegselt lapse probleemidele reageerida. Just täiskasvanute ülesanne on väljakujunevaid noori eeskuju läbi mõjutada, toetada ja usaldada, et ühelgi noorel ei tekiks isegi mitte mõtet end teiste peal vägivallatsedes välja elada,“ märkis ta. „Kui aga mõni noor on niikaugele jõudnud, siis politsei ja prokuratuur reageerivad sellele ning selgitavad välja, kuidas on kõige mõjusam konkreetset õigusrikkujat mõjutada – selleks tehakse uurimise käigus koostööd kohaliku omavalitsusega, pedagoogidega, lastekaitsespetsialistidega, õigusrikkuja lähedastega ja paljude teistega. Lõpuks on oluline reageerida kuriteole nii, et kuritegu enam kunagi ei korduks, selle toimepanija mõistaks teo keelatust ning ei tahaks tulevikus enam kuritegusid toime panna.“

Ta lisas, et kui keegi näeb internetis levimas vägivalda kujutavaid videoid, siis tuleb sellest politseile teada anda. „Politsei saab video põhjal kahtlustatavad välja selgitada ja kinni pidada ning teha endast oleneva, et juhtunuga seotud inimesed oma tegude eest vastutaksid. Kui osapoolte tuvastamisega hätta jääme, siis palume selleks avalikkuse abi. Küll aga saame meie valida selleks kannatanu heaolu ja kaitset silmas pidades parima meetodi, sest vägivalda ja päriselt hädas olevat kannatanut kujutava video levitamine võib kannatusi juurde põhjustada ja mõjuda taasohvristavalt. Politsei ei jäta ühelegi juhtumile reageerimata ja teeb kõik endast oleneva, et leida võimalused alaealiste mõjutamiseks, rehabiliteerimiseks ja seadusvastase tegevuse lõpetamiseks.“

Jaga
Kommentaarid