Ajalehes Frankfurter Allgemeine Zeitung ilmunud artiklis leiavad Scholz ja von der Leyen, et EL-i ja G7 riigid peaksid juba praegu ühiselt arutama, kuidas sõjajärgse Ukraina taastamist korraldada. Abiprogrammi majanduslik mõju peaks seejuures olema sama mastaapne, nagu oli Teise maailmasõja järel Lääne-Euroopa taastamiseks kasutatud Marshalli plaan, kirjutavad poliitikud.

Scholzi ja von der Leyeni sõnul peab Ukraina majandus sõja järel kiiresti taas jalad alla saama ning ülesehituse edust sõltub, milliseks riigiks Ukraina tulevikus areneb. „Ajalooliste võrdlustega tuleb alati olla ettevaatlik, ent tegu poleks millegi vähemaga kui uue, 21. sajandi Marshalli plaaniga,“ öeldakse artiklis.

Itaalia lahkuv peaminister Mario Draghi, Saksa kantsler Olaf Scholz, komisjoni president Ursula von der Leyen ja Taani peaminister Mette Fredriksen EL-i ülemkogul

Artiklis märgitakse, et taastamist vajab Venemaa invasiooni käigus hävitatud taristu, sealhulgas elumajad, koolid, teed, sillad ja energiavarustus. Muu hulgas nimetavad Scholz ja von der Leyen 10. oktoobril alanud Venemaa rünnakulainet Ukraina tsiviilrajatiste vastu terrorirünnakuteks.

Teisipäeval võõrustab Scholz Berliinis rahvusvahelist konverentsi, kus arutatakse Ukraina majanduse taastamist. Eelmise nädala EL-i ülemkogul sai von der Leyeni juhitud komisjon liikmesriikidelt ülesande töötada välja lahendused, kuidas kasutada külmutatud Vene varasid Ukraina ülesehitamiseks. Ukraina valitsuse teatel oli riigis oktoobri alguse seisuga hävitatud ligi 95 000 taristuobjekti, neist 74 000 elumajad. Kõige enam on purustusi Kiievi, Donetski ja Harkivi oblastites.

Kahe poliitiku sõnul ei suuda sellise väljakutsega toime tulla ei Ukraina üksi ega ükski tema välistoetajatest eraldi. Seetõttu peavad riigi taastamisel jõud ühendama EL, G7 ja teised maailma riigid, samuti erainvestorid ja ettevõtjad. Korruptsiooni vältimiseks vajavad ülesehitustööd ka tõhusalt kirjutavad autorid. „Tee Ukraina taastamiseks on ühtlasi ka Ukraina tee Euroopa Liitu,“ märkisid von der Leyen ja Scholz.



Jaga
Kommentaarid