Johnsoni väitel oli ta kogunud kandideerimiseks vajaliku saja parlamendisaadiku toetuse, kuid keeldus jätkamast, öeldes, et „see poleks lihtsalt õige asi“. „Me ei saa tõhusalt valitseda, kui meil pole parlamendis ühtset erakonda,“ vahendas uudisteagentuur PA Media Johnsoni sõnu.

Septembri alguses valitsusjuhi ametist lahkunud Johnsoni teade tuli pärast seda, kui endine Briti rahandusminister Rishi Sunak astus ametlikult võistlustulle Konservatiivse Partei juhiks. See on Sunaki teine ​​katse tänavu sellele ametikohale asuda.

Sunak on juba kogunud tooride erakonna liikmetelt kandideerimiseks vajalikud sada toetusallkirja. Suvel üritas Sunak pärast Johnsoni tagasiastumise uudist juba parteiliidriks saada, kuid kaotas endisele välisministrile Liz Trussile. Poolteist kuud valitsust juhtinud Truss astus tagasi möödunud neljapäeval.

Rishi Sunak kinnitas pühapäeva hommikul, et kandideerib parteijuhiks ja peaministriks. „Ühendkuningriik on suurepärane riik, kuid me seisame silmitsi sügava majanduskriisiga. Seetõttu kandideerin Konservatiivse Partei juhiks ja teie järgmiseks peaministriks. Ma tahan meie majandust korda teha, meie partei ühendada ja meie riigi heaks töötada,“ kirjutas ta oma säutsus.

Pärast Johnsoni kinnitust, et ta ei pürgi järgmiseks parteijuhiks, lisas Sunak Twitteris, et Boris Johnson korraldas Brexiti ja tegi suurepärast tööd vaktsineerimise alal. „Ta viis meie riigi läbi raskeimatest väljakutsetest, millega oleme kunagi silmitsi seisnud, ning võttis seejärel vastu Putini ja tema barbaarse sõja Ukrainas. Oleme talle selle eest alati tänulikud,“ märkis Sunak.

12 aastat võimul olnud konservatiivid on CNN-i teatel praegu segaduses pärast nii Boris Johnsoni kui ka Liz Trussi tagasiastumist. Johnsoni võimalik tagasipöördumine valitsusjuhi ametikohale jagas konservatiivide partei kahte lehte. Ta teatas tagasiastumisest juulis pärast mitmeid skandaale.

Rishi Sunak hakkab parteijuhi ning peaministri koha eest võitlema Briti parlamendi alamkoja juhi Penny Mordauntiga, kes ütles pühapäeval, et kahetseb niinimetatud minieelarvet, mis viis Suurbritannia majanduse segadusse ja Liz Trussi tagasiastumiseni.