Valgevene kaitseministeeriumi ametlikule Telegrami kanalile on lisatud ka kaadrid saabunud sõjaväelastest.

Mõne päeva eest teatas Valgevene kaitseministeerium, et seoses ühise väegrupeeringu moodustamisega tuleb Valgevenesse umbes 9000 Vene sõjaväelast ja mitusada soomukit.

Reedel pöördus valgevenelaste poole Ukraina armee, kes palus naaberrahval mitte lasta riiki juhtival diktaatoril tõmmata end Venemaa räpasesse sõtta.

Märgitakse, et andmete kontrolli kattevarju all on Valgevenes alanud kodanike varjatud mobilisatsioon, et komplekteerida Venemaaga ühine väegrupeering Ukraina piiril. Ukraina relvajõud kinnitasid, et Ukraina ei kujuta endast Valgevenele mingit ohtu.

Ukrainlaste sõnul püüab Lukašenka varjata Valgevene relvajõudude osalemist sõjas Ukraina vastu niinimetatud „ühise grupeeringu“ taha, sest käsu rünnata saab just see, mitte Valgevene armee.

Veel kulub aega

Igor Taro kirjutas pühapäevases Eesti Päevalehe sõjaraportis, et Valgevene suunal käib tõepoolest grupeeringu kogumine. Ent võtab aega, enne kui nad suudaksid kedagi või midagi tõsisemalt ohustada.

Samal arvamusel on varem Delfiga vestelnud Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor Indrek Kannik, kelle sõnul ei peaks teadetele Valgevene ja Venemaa ühise väegrupeeringu moodustamisest omistama liiga suurt tähtsust. „Valgevene relvajõud on juba viimased ligi kümmekond aastat olnud sisuliselt integreeritud Vene relvajõudude süsteemi. Seega arvan, et see uudis on rohkem mõeldud täiendavaks Ukraina ähvardamiseks ja hirmutamiseks,“ selgitas Kannik.

Jaga
Kommentaarid