Alliansi laienemine ratifitseeritakse hiljemalt detsembri keskpaigaks, kirjutab Politico.

Küsimusele, kas NATO muutub Soome ja Rootsi liitumisega tugevamaks, vastas Gulyás, et ta loodab seda. Ta lisas, et selle üle, kas laienemine on Ungari riikliku julgeoleku huvides, võib vaielda, ent see pole praegu kõige olulisem küsimus.

Ungari ja Türgi on ainsad NATO riigid, mis ei ole veel Soome alliansiga liitumist ratifitseerinud.

Sanna Marin: Soome NATO-ga liitumisega ei tohiks mingeid probleeme olla

Lauri Laugen

Soome peaminister Sanna Marin ütles neljapäeval väljaandele Politico, et ta ei usu, et Ungari ja Türgi blokeeriksid Soome NATO-ga liitumise, aga hoiatas liitumise venimise riskide eest.

Marin ütles Brüsselis, et loodab, et nii Soome kui ka Rootsi liitumistaotlused kiidetakse heaks niipea kui võimalik. Marin ütles, et on rääkinud nii Ungari peaministri Viktor Orbáni kui ka Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga.

„Ma olen rääkinud olukorrast nii peaminister Orbáni kui ka president Erdoğaniga ja meie teadmine on, et ei tohiks olla mingeid probleeme, mis puutub Soomesse ja meie taotlusesse,“ ütles Marin.

Samas märkis Marin, et on väga tähtis, et Soome ja Rootsi ühineksid NATO-ga koos, sest nad jagavad sama julgeolekukeskkonda.

Marin rõhutas kiire liitumise tähtsust.

„Oleks väga tähtis, et ratifitseerimisprotsess läheks sujuvalt, sest loomulikult võib olla elemente, mis puudutavad julgeolekukeskkonda,“ ütles Marin, tuues välja, et Soome on Venemaa naaber.

„Soome ei ole praegu silmitsi mingi sõjalise ohuga ja meil on head võimekused, mis puutub meie riigi kaitsmisse,“ ütles Marin.

Ta lisas aga, et oleks väga tähtis, et ei peaks mingeid riske võtma, et ratifitseerimisprotsess läheks sujuvalt ja nii kiiresti kui võimalik.

Jaga
Kommentaarid