Oma tööga tagab Kahhovka hüdroelektrijaam Dnepri äravooluhulga aastase reguleerimise elektrienergia tootmiseks, Ukraina lõunaosa kuivade piirkondade niisutamiseks ja veega varustamiseks ning navigatsiooni Hersonist Zaporižžjani.

Kahhovka hüdroelektrijaama ehitamist alustati 1950. aastal. Esimese turbiini montaaž viidi lõpule 1955. aasta 18. oktoobril ja seda päeva peetakse jaama sünnipäevaks. Tööstuslikku ekspluatatsiooni võeti jaam 1959. aasta 19. oktoobril.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi teatas eile oma igaõhtuses videopöördumises, et venelased on Kahhovka hüdroelektrijaama tammi mineerinud.

„Venemaa valmistab teadlikult ette pinda ulatuslikuks katastroofiks Ukraina lõunaosas. Meil on informatsioon, et Vene terroristid on mineerinud Kahhovka hüdroelektrijaama tammi ja agregaadid,“ ütles Zelenskõi.

Zelenskõi tuletas meelde, et Kahhovka hüdroelektrijaam on üks suurimaid energiaobjekte Ukrainas ja selle tamm hoiab kinni umbes 18 miljonit kuupmeetrit vett.

„Kui Vene terroristid selle tammi õhku lasevad, on kiire üleujutuse tsoonis üle 80 asula, sealhulgas Herson. Kannatada võivad saada sajad tuhanded inimesed. Katkeda võib märkimisväärse osa Ukraina lõunaosa veega varustamine,“ ütles Zelenskõi.