„Ööl vastu kolmapäeva käivitatud politseioperatsioon tõi eile õhtul kella 19ks tulemuse, kui politseil õnnestus ulatusliku ja keeruka maastikuotsingu käigus tabada sõidukivarguses kahtlustatav mees. Tegu on Leedu kodaniku, 36-aastase mehega, kes varjas end politsei eest Viljandimaal Õisu lähistel teekraavis, kuniks politseikoer ta sealt leidis. Mees peeti kinni ning viidi menetlustoiminguteks jaoskonda,“ rääkis politseioperatsiooni juht Kristjan Tommingas.

Lõuna ringkonnaprokuröri Mari Kartau sõnul taotleb prokuratuur kuriteos kahtlustatava leeduka vahistamist.

„Politsei tegi kahtlustatava otsimisel suurepärast tööd, mille tulemusel õnnestus ta eile õhtul ka tabada. Leedu autovaraste tegevuse uurimisel annab iga läbimurre uut infot kuritegeliku ühenduse tegevuse kohta, mistõttu on iga kahtlustatava tabamine oluline. Prokuratuur taotleb kohtult tema vahistamist, sest vabadusse jäädes lahkuks ta suure tõenäosusega riigist ja jätkaks kuritegude toimepanemist,“ ütles Lõuna ringkonnaprokurör Mari Kartau.

„Kannatanu poolt autole paigaldatud lisavarustus tegi auto leidmise ja kahtlustatava tabamise oluliselt lihtsamaks. Tänu autole paigaldatud GPS seadmele sai politsei infot auto asukoha kohta ja ühel hetkel õnnestus kannatanul distantsilt auto mootor välja suretada. Soovitame võimalusel kõikidel sellised abivahendid kasutusele võtta või vähemasti uurida, kuidas seda enda sõiduki puhul teha saaks. Praegu on kõige ohustatumad just Toyota Land Cruiserid ja Lexuse maasturid, aga valvsust ei tasu kaotada ka teiste markide omanikel, sest kõik uuemad autod on tänapäeval piisavalt väärtuslikud, et kurjategijatele võimaluse tekkimisel huvi pakkuda,“ ütles prokurör.

Võimalusel tasub autoomanikel ööseks oma uuem sõiduk vanemaga kinni parkida, lukustada väravad, paigaldada autole lisaturvavarustust, kodule liikumisanduritega kaameraid ja valgusteid ning uurida ka auto edasimüüjalt sõiduki kaitsmiseks lisavõimalusi.

Varguse eest võib kohus karistada kuni 5-aastase vangistusega, kuritegelikku ühendusse kuulumise eest võib kohus karistada kuni 12-aastase vangistusega.

Viljandist varastatud hinnalise sõiduauto vargusteatele reageerisid nii kohalikud kui kaugemad patrullid. Muuhulgas palusime abi ka kohalikelt, kellelt laekus vihjeid ning neid kõiki ka kontrollisime.

Kurjategija kinnipidamiseks läbi otsitud maa-ala oli suur, mitmete külade ja metsamassiivide ülene, kus maastik väga raske, kohati praktiliselt läbimatu. Mahukale maastikuotsingule oli kaasatud kriminaalpolitsei, kiirreageerijad droonidega, koerajuhid teenistuskoertega ning PPA lennusalga kopterimeeskond.