Kaitseliidu Saaremaa maleva korraldatud tankitõrjeõppus Töllu Rusikas toimub 20.-24. oktoobril.

„Õppuse esimene oluline mõõde on see, et Kaitseliidu tankitõrjujad saavad liitlastega koos erialaoskuseid arendada,“ rääkis Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik kaptenleitnant Arto Reinmaa.

„Teine mõõde on NATO liikmelisuse näitamine siin Saaremaal: saarlased näevad, et liitlased on kohal ning liitlased saavad näha Saare- ja Muhumaad ja tutvuda meie inimestega,“ ütles Reinmaa.

Arto Reinmaa sõnul on liitlaste käigud Saaremaale muutunud iga-aastaseks ja regulaarseks. „Mida tihedamad on sidemed, seda kindlam meie sõjaline julgeolek,“ lisas ta.

Kokku osaleb õppusel 200 inimest. Nende hulgas on nii kaitseliidu tankitõrjujad Saaremaa, Tallinna, Harju, Võrumaa ja Pärnumaa malevatest kui ka Prantsusmaa, Suurbritannia ning Kanada kaitseväelased Tapal asuvast NATO lahingugrupist. Tapalt saabub nädalavahetuseks Saaremaale üle 20 lahingu- ja toetusmasina.

Liitlaste vastuvõtmise peakorraldaja leitnant Timmo Saarestiku sõnul keskendub tänavune Töllu Rusikas pioneerioskustele. „Õpime, kuidas tanki pidama saada miinide ja pioneeritõketega, õpime rasketehnika siia saabumist toetama,“ selgitas Saarestik. Tema sõnul pole pärast okupatsioonivägedest vabanemist tanke Saaremaa pinnal olnudki.

Saarlased saavad tanke ja teisi liitlaste masinaid lähedalt vaadata reede, 21. oktoobri õhtul kell 18-19 Saaremaa maleva staabi territooriumil Kalevi põik 5. Autoga tulijad saavad parkida ümbruskonna avalikes parklates. Pühapäeva pärastlõunal saab tehnikaga tutvuda ka Leisis.

Töllu Rusikas on Saaremaa maleva eelviimane suuremahuline õppus sel aastal. Detsembri esimesel nädalavahetusel korraldatakse traditsiooniline Lääne maakaitseringkonna õppus Orkaan, millel osalevad kõik Lääne maakaitseringkonna malevad.