Lääne-Finnmarki ringkonnakohtu kohtunik otsustas eile Venemaa presidendi Vladimir Putini lähiringkonda kuuluva mehe poja kaheks nädalaks vahi alla jätta, vahendab The Barents Observer.

„Mehel on Vene ja Briti kodakondsus ja teda süüdistatakse karistusseaduse paragrahvi 4 rikkumises drooni lennutamise eest Norra territooriumil Svalbardil,“ teatas prokurör Anja Mikkelsen Indbjør. „Politsei vahistas ta 17. oktoobril Hammerfestis ning on konfiskeerinud droone ja elektroonikaseadmeid, mida nüüd analüüsitakse.“

Kohtus rõhutas süüdistatav, et teda tuleb kohelda Suurbritannia kodanikuna ja et tema elukoha-aadress on Itaalias. Ta on alates suvest mitu kuud ümber Svalbardi ja mööda Norra rannikut purjetanud.

47-aastane mees on Putini lähikondlase, tuntud Vene ärimehe poeg. Tema isa on pärast Krimmi annekteerimist USA välisministeeriumi sanktsioonide nimekirjas.

Süüdistatav mees väitis varem sel aastal venekeelses eksiilmeedias, et on Ukrainasse sissetungi suur vastane, ja lisas, et ei ole kunagi Putini poolt hääletanud.

Mees vahistati Hammerfestis, kus asub Euroopa põhjapoolseim vedeldatud maagaasi töötlemistehas.

Mõni päev varem oli vahistatud kuus Venemaa kodanikku, kellest neli Mosjøenis, üks Tromsøs ja üks Kirkenesis. Storskogi piiripunktis vahistatud Venemaa kodanik oli Norrast lahkumas. Politsei leidis tema pagasist kaks drooni ja tunde salvestusi erinevatest kohtadest Norras.

Venemaa kodanikel ei ole lubatud Norras droone lennutada, sealhulgas ka Svalbardil ja territoriaalmeres 12 meremiili rannikust.