Kaitseministrid arutasid eile Eesti-USA koostööd ning käsitlesid NATO idatiiva tugevdamise ja Ukraina toetusega seotud küsimusi.

„Saime põhimõttelise kokkuleppe, et USA hakkab panustama Eesti julgeolekusse täiendavate roteeruvate üksuste ja võimetega. Täpsemad relvasüsteemid, võimed ja üksused, kes Eestis regulaarse rotatsiooni korras hakkavad viibima, selguvad lähiajal,“ ütles Pevkur.

Eesti kaitseministri sõnul tänas ta USA kolleegi Lloyd Austinit juhtiva rolli eest Ukraina toetamisel nende vabadusvõitluses. „Liitlastena seisame täna kõik koos ühtsena ja panustame nii palju kui võimalik, et me tulevikus ei peaks vaatama tagasi mõeldes, et oleksime pidanud tegema rohkem,“ ütles Hanno Pevkur pressiteates.

Eesti valitsus on tänavu kolm korda eraldanud lisaraha riigikaitse tugevdamiseks, tõstes kaitsekulutused tasemele 3% SKT-st, kuid ka USA on tõstnud panuseid NATO idatiiva tugevduseks.

„Järgmise paari aasta jooksul investeerime tänavu USA poolt julgeolekuabi korras saadud 140,5 miljonit dollarit pikamaa kaudtulevõime arendamisse, hankides selleks mitmikraketiheitjad HIMARS. Saime kinnituse HIMARSide tootja Lockheed Martini juhtkonnalt, et Eesti tellimus on kenasti ajagraafikus,“ lisas Hanno Pevkur.

Mitmikraketiheitjate HIMARS hankimine on tema sõnul oluline hüpe Eesti õhukaitsevõimekuse arendamises, nende kasulikkust tõestab ka Ukraina kogemus. „Lockheed Martin on Eesti pikaajaline ja kindel partner kaitsetööstuses. Nende toodetud tankitõrjeraketisüsteem Javelin on juba aastaid meie tankitõrjevõimekuse nurgakivi, mis on ennast ka praeguses Ukraina sõjas igati õigustanud,“ lisas Pevkur.

Kolmepäevase Ameerika-visiidi raames osales Hanno Pevkur ümarlaua arutelus German Marshall Fund mõttekojas Ukraina sõja ja Ukraina toetamise ning idatiiva tugevdamise teemadel. Koos Eesti delegatsiooniga osales Pevkur ka arutelul mõttekoja Heritage Foundation julgeoleku ja Euroopa ekspertidega.

Täna annab Eesti kaitseminister Hanno Pevkur küberjulgeoleku teemal loengu USA kaitseülikoolis National Defence University.