Kuna suur osa pere eelarvest kulutatakse energiaarvetele, on väga päevakorras otsida võimalusi gaasi- ja elektritarbimise vähendamiseks.

Kuidas säästa elektrit?

Kodus saate teha mõned muudatused, mis võivad teie keskmist elektritarbimist vähendada. See võib hõlmata tõhusamate vidinate ja seadmete kasutamist, alates säästupirnidest kuni A+++ klassi nõudepesumasinateni, aga ka vanade seadmete väljavahetamist ja energia raiskamise vältimisega, lülitades kasutamata seadmed pistikupesast välja.

Võrrelge energiapakkumisi

Praegused tingimused energiaturul tähendavad, et me ei saa väga energiat ümber vahetadada selleks, et säästa raha.

Kuid tavaolukorras võib energia võrdlemine olla parim viis elektri ja gaasi säästmiseks. Näiteks halvinsähkösopimus.fi/sahkon-kilpailutus/ on üks veebilehtedest, kus saab võrrelda erinevate firmade hindasid, et leida sobivaim energiat pakkuv firma.

Veebileht muudab kliendi jaoks sobivaima pakkumise leidmise vägagi lihtsaks. Talle antakse võimalus valida nii tuntuid tarnijaid kui ka sirvida kõiki saadaolevaid valikuid.

Köök

Külmiku temperatuuri tõstmine mõne kraadi võrra võib säästa kuni sada eurot aastas. Külmiku värske toidu osa peab olema Celsiuse järgi ainult 2-3 kraadi ja sageli on külmikud programmeeritud vajalikust 2-5 kraadi madalamaks.

Käsipesu asemel kasutage nõudepesumasinat. Nõude käsitsi pesemine kulutab kogu pesu pesemiseks üle 9 korra rohkem vett kui nõudepesumasin. See tähendab, et nõudepesumasin võib säästa üle 20 000 liitrit vett aastas.

Kasutage oma nõudepesumasinat pigem öösel kui päeval, sest see aitab tipptundide energiavajadust madaldada. Samuti vähendab see ka keskkonnamõju ja säästab tõenäoliselt teie raha.

Hoidke oma külmkapp ja sügavkülmik täis. Kui olete oma külmkapi ja sügavkülmiku täielikult täis ladunud, vajavad need külmas hoidmiseks palju vähem energiat. See aitab reguleerida sisetemperatuuri ja nõuab palju vähem energiat selle säilitamiseks.

Kui te ei saa neid täis hoida, pange külmiku töökindluse tagamiseks jääkotid või veekannud mis tahes avatud kohtadele.

Pesu

Pesu peske öösel. Nii nagu peaksite oma nõudepesumasina öösel töötama panema, peaksite vältima pesu pesemist ka päeva tipptundidel. Nii saab säästa energiat ja raha.

Peske riideid külma veega. Pesumasina temperatuur ei oma riiete puhastamisel tähtsust. Tehnoloogia areng on muutnud riiete pesemise külma veega sama tõhusaks, kui isegi mitte rohkem, kui kuuma veega.

Valgustus

Vahetage oma lambipirnid LED-ideks. Ühe valgusti LED-valgustile lülitamine kulutab 80 protsenti vähem elektrit kui traditsioonilised hõõglambid. Samuti maksavad need teile üle 4 korra vähem. See tähendab, et kui vahetate oma kodus iga lambipirni LED-i vastu, hakkate kohe energiat ja raha säästma.

Paigaldage dimmeri lülitid. Hämarduslülitite paigaldamine kodusse või korterisse julgustab elanikke ka seda pidevalt kasutama. Erinevalt levinud arvamusest säästavad dimmerid tegelikult raha pikendades lambipirnide eluiga.

Aknad

Kasutage suvel aknakatteid, et blokeerida akende kaudu sisenevat kuumust. Energeetikaministeerium ütleb, et akende katmine suvel võib vähendada soojuse suurenemist kuni 77 protsenti.

Puhastage talvel aknaid. Kui eemaldate akendelt jäägid või õlid, siis pääseb teie koju rohkem päikesevalgust, mis ka loomulikult tube soojendab. Päikesevalgus, mis jõuab koju, võib suurendada soojuse suurenemist kuni 70 protsenti, ilma et peaksite temperatuuri käsitsi tõstma.

Pange akende ümber rohkem taimi. Lisaks sellele, et taimed sobivad hästi aknalaudadele, siis võivad need ka aidata maja jahutada, pakkudes täiendavat päikesekaitset.

Kokkuvõte

Olenemata sellest, millist kohta te oma koduks nimetate, on igakuise energiaarve vähendamiseks kümneid viise, mida kasutate säästate kindlasti mitukümmend eurot aastas.

Kui olete püüdnud energiat säästa, piirates oma kasutamist, kuid teil on vaatamata sellele raskusi arvete tasumisega, siis võtke ühendust tarnijaga ja uurige, kuidas nad saavad aidata. Võimalik on, et te saate makseplaani ümber teha, kui energiaarved on teie eelarve jaoks liiga suured. Või siis saate oma tarnijat muuta kasutades levinud energiatarnijate võrdlemise veebilehte.


Jaga
Kommentaarid