Meeleavaldusel esitatakse valitsusele nõudmine hakata inimestele ja ettevõtetele müüma elektrit omahinnaga, millest on välja võetud CO2 tasu. Samuti nõutakse inflatsiooni ohjeldamiseks elektri-, gaasi-, diisli-, bensiini- ja muude kütteõlide aktsiisi ning käibemaksu langetamist.

Erakonna üks põhilistest välja pakutud lahendustest meeleavaldusel on, et Eestis on võimalik müüa elektrit hinnaga umbes 3 senti KWh kohta. Samuti ütleb erakond, et tänu põlevkivile on Eesti energeetiliselt sõltumatu – Narva elektrijaamadest ning päikese- ja tuuleparkidest piisab riigi elektrinõudluse katmiseks.

Täna ilmunud Ärilehe loos selgitas Enefit Poweri juht Andres Vainola, et elektrihind 3 senti KWh kohta pole kuidagi võimalik, sest kuigi CO2 emissioonikulu moodustab põlevkivi elektri hinnast suure osa, siis kuuluvad selle hinna sisse ka muud keskkonna- ja ressursitasud. Näiteks vee ressursimaks, loodusvarade kasutusmaks, saastemaks, põlevkiviaktsiis jne. „See tähendab, et isegi kui CO2, emissioonikulu hinna kujunemisest välja arvutada, ei saa põlevkivielektri hinnaks tarbijale mitte kuidagi tulla 30 eur/MWh ehk 3s/kWh,“ ütles Vainola.

Kui blogi kohe ei avane, siis uuenda lehte!