Äikesetormid tabasid reedel ja laupäeval mitut Kreeta piirkonda, muutes teed jõgedeks ja sulgedes Heraklioni lennujaama, teatas riiklik uudisteagentuur AMNA.

50-aastane mees sai surma ja seni teadmata arv inimesi on jäänud kadunuks. Mees hukkus, kui jäi lõksu oma autosse, mille tulvaveed kaasa vedasid. Naine, kes arvatavasti oli surnud mehega samas autos, on teadmata kadunud.

Tragöödia leidis aset Agia Pelagia rannikulinnas, umbes 25 kilomeetrit pealinnast Heraklionist läänes.

Kohalik meedia kardab, et veelgi rohkem inimesi võib olla ohus kuurortlinnas Agia Pelagias ja selle naaberlinnas Lygarias, kus tuletõrjujad juba päästsid merre uhutud sõidukist ühe naise.

Täna õhtul Delfiga vestelnud kohalik eestlane Albina ütles, et nii hullu ilma tuleb Kreetal ette väga harva. „Ennustati vihma, kuid keegi ei osanud arvata, et olukord läheb kontrolli alt ära,“ tõdes Albina, kes peab blogi Üllatav Kreeta. „Eriti Agia Pelagia, Paleokastro, Ligaria ja Sitia piirkondades. Paljud turistid on hädas, kuna on hotellist check-out teinud, kuid ära lennata kõik kahjuks ei saa. Enamik hotelle on aga täis broneeritud ning inimesed tuleb kusagile ära majutada. Minu blogi postkast on sõnumeid täis - eestlastelt, kes ootavad oma lendu siiapoole. Paljud on paanikas - kaua oodatud puhkus ja äkki nii!“

Albina ütles, et turismihooaeg kestab ning hetkel võib eeldada, et Kreetal on sadu eestlasi. „Hooaeg kestab, jah. Isegi pikemalt kui tavaliselt - mõned hotellid on lahti novembri keskpaigani. Eile saabus Sky Up lennuk Tallinnast, mis oli eestlasi täis. Täna peaks Tez Touri lend Tallinna väljuma, kuid inimesed on veel lennujaamas.“ Albina tõdes, et kohalike võimude pingutuste kiuste on olukord käest libisemas. „Kohalikud võimud teevad kõik, mis on võimalik, kuid piirkondades, kus on võimas üleujutus, on olukord käest ära läinud - võimsad mudalaviinid, autod meres ja kohati ennustatakse elektrikatkestust.“ Tema enda elukohas on praegu turvaline, blogija Albina usub, et homme võiks ka mujal Kreetal olukord normaliseeruma hakata.

Kreeta päästeamet teatas, et seni teadaolevalt on üheksa autot minema pühitud. Rannavalve on kutsutud kadunud inimesi otsima.

Heraklioni lennujaam on suletud. Lennujaama juht Giorgos Pliakas ütles cretapost.gr-le, et kuni vesi ei taandu, pole teada, millal lennud jätkuvad.

Sitia linnas jäid kaheksa turisti ja üks valvur lõksu kohalikku arheoloogiamuuseumisse.

Kõigile Lasithi piirkonna elanikele on saadetud hoiatus, mis kutsub neid üles vältima igasuguseid tarbetuid sõite.