Väidetavalt tunnistas mees, et on droone kasutanud Norra territooriumil, ehkki alates tänavu veebruarist on see Vene kodanikele keelatud. Politsei leidis tema pagasist ka mitu andmesalvestusseadet ning juhtumi võtab üle Norra kaitsepolitsei.

Norra justiitsminister Emilie Enger Mehl ütles, et ei soovi spekuleerida, kas kinni peetud Vene kodanik võis olla spioon.

„Ma ei saa konkreetseid juhtumeid kommenteerida, kuid on selge, pärast Euroopas toimunud sündmusi on oht kasvanud,“ ütles ta NRK-le.

Norra meedia kirjutab, et sealsete tööstusrajatiste, sealhulgas nafta- ja gaasitehaste läheduses on pärast Nord Streami torujuhtmete plahvatusi Läänemerel märgatud mitmel korral lendamas tundmatuid droone.

Veel nädala alguses, 11. oktoobril teatas Põhja-Norras asuva Hammerfesti politsei näiteks, et kohaliku Melkøya LNG-tehase lähedal lendasid droonid.

Norras on kehtestatud kõrgendatud valmisolek strateegilise tähtsusega objektide läheduses. Lisaks maismaale valvatakse energiarajatiste ümbrust avamerel.

Eile tehti pommiähvardus Norra gaasiobjektile

Eile tehti Norra Ormen Lange gaasiväljale pommiähvardus. „Tehti ähvardav telefonikõne, mis hinnati olevat nii tõsine, et objekt evakueeriti,“ ütles kohalike ametivõimude esindaja Odd Jørgen Nilssen väljaandele VG.

Norra kodukaitse (Heimevernet) pandi juba oktoobri alguses politseid nafta- ja gaasiobjektide kaitsel abistama. Ajendi selleks andsid plahvatused Nord Streami gaasijuhtmetel Läänemeres, mida peetakse sabotaažiks.

Ormen Lange gaasiväli asub Norra merel, umbes 140 kilomeetrit Kristiansundist läänes. See avastati 1997. aastal ja on Norra suuruselt teine gaasiväli.