„Te tegutsete ajal, kuhu olete sattunud,“ nentis Merkel, kui temalt küsiti tema valitsuse lähedaste kaubandussidemete kohta Venemaaga. „Selles osas ma ei kahetse meie otsuseid üldse, pigem usun, et see oli tolle aja vaatenurgast õige,“ ütles ta ja lisas, et odav Vene gaas on võimaldanud Saksamaal tuuma- ja kivisöe järkjärgulise kaotamise suunas liikuda.

Enese sõnul ei ole ta kunagi uskunud põhimõttesse Wandel durch Handel ehk nagu saaks muutusi esile kutsuda kaubanduse kaudu, vahendab Reuters. Endine Saksa kantsler tõi näiteks, kuidas isegi külma sõja ajal oli Nõukogude Liit läänele energiapartneriks.

Merkel lahkus poliitikast eelmisel aastal pärast 16 aastat Saksa liidukantsleri ametis ning veel möödunud aastal pärines üle poole Saksa gaasiimpordist Venemaalt. Torujuhe Nord Stream 2 oleks gaasiimporti Venemaalt Saksamaale tulevikus veel kahekordistanud.

See projekt pandi seisma tänavu veebruari lõpus. „Venemaa jõhker sissetung Ukrainasse on pöördepunkt,“ ütles Merkel. Ent uue energiapoliitika loomine on tema sõnul juba Saksamaa uue valitsuse ülesanne.