Raportile pühendatud arutelus võtsid sõna delegatsiooni liikmed Indrek Saar ja Maria Jufereva-Skuratovski.

Saar ütles oma kõnes, et just Euroopa solidaarsus on ukrainlaste vapruse kõrval Putini jaoks olnud halb üllatus. „Me peame seda hoidma, kui tahame, et meile armas reeglitel põhinev maailmakord säiliks, ja ei tohi end lasta lõksudesse meelitada. Üks neist on juba üles seatud – kohene vaherahu iga hinnaga. See on põrgutee sillutatud heade kavatsustega. Rahu saab tulla vaid Ukraina rahvale sobivatel tingimustel,“ lausus ta.

Jufereva-Skuratovski kutsus oma sõnavõtus tegema vahet Venemaa režiimil ja Venemaa kodanikel, kes mõistavad hukka Putini režiimi ja on sellele aktiivselt vastu. „Näen vajadust avaldada toetust poliitvangidele, kes on oma vaadete ja tegevuse eest vangi mõistetud. Václav Haveli preemia saanud Vladimir Kara-Murza on suurepärane näide inimesest, kes võitleb vaba Venemaa eest. Peame temasarnaseid oma vaateväljas hoidma, mitte eemale tõrjuma,“ ütles ta.

Täna hommikul tegi assambleele videopöördumise ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Eilsel istungil võttis assamblee vastu Eerik-Niiles Krossi ja raporti demokraatia olukorrast Ungaris. Raportis kutsutakse assambleed üles tähelepanelikult jälgima demokraatlike institutsioonide ja õigusriigi toimimise suundumusi Ungaris.

ENPA sügissessiooni töös Strasbourgis Prantsusmaal osaleb ka delegatsiooni liige Urmas Reitelmann.

Jaga
Kommentaarid