Palgatõusu nõudmisega seotud streigid on tänaseks halvanud kuus Prantsusmaa seitsmest kütuse rafineerimistehasest. See on viinud bensiini ja diislikütuse puudujäägini, mida on süvendanud autojuhtide paanilised ostud.

Streikide pärast on kütuse tarnetega raskusi pea kolmandikus Prantsusmaa bensiinijaamadest.

Olles varem ähvardanud kasutada erakorralisi volitusi kutsuda hädavajalikud töötajad tööle tagasi, teatas valitsus täna, et rakendab volitused. Töötajad, kes käsku eiravad, võivad saada trahvi või seista silmitsi vanglakaristusega.

Prantsusmaa peaministri Elisabeth Borne'i sõnul ei saa Prantsusmaa valitsus sellega leppida. „Läbirääkimised palga üle ei õigusta riigis töö peatamist,“ ütles Borne.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles, et blokaad ei ole õige viis läbirääkimiste pidamiseks ja kutsus osapooli jõudma kompromissile.

Vaidlus võib anda hoogu juurde vasakpoolsete erakondade kavandatud pühapäevasele meeleavaldusele Macroni poliitika ja elukalliduse kasvu vastu.

„Ma loodan, et see on käivitav jõud üldstreigiks,“ ütles roheliste partei juhtiv parlamendiliige Sandrine Rousseau täna raadiole Franceinfo.