Biden ei täpsustanud, mida need tagajärjed täpselt endast kujutavad.

USA Valge Maja julgeolekuküsimuste pressiesindaja John Kirby sõnul on Biden valmis Kongressiga arutama, millised võiks olla suhted Saudi Araabiaga tulevikus ja kuidas need teeniksid julgeolekuhuve. „Arvan, et president on selgelt väljendanud, et oleme valmis neid suhteid taas läbi mõtlema ja arutama,“ selgitas Kirby.

OPEC+ otsus naftatootmist vähendada tuli vaid nädalaid enne USA novembrikuus toimuvaid vahevalimisi, kus inflatsioon ja bensiini hind on eeldatavasti ühed olulisimad teemad.

Saudi Araabia otsust on USA-s laialt kritiseeritud. Senaator Dick Durbini sõnul tahab Saudi Araabia selgelt, et Venemaa võidaks sõja Ukraina vastu. Durbin ütles intervjuus CNN-le, et praegu on Saudi Araabia koos Putiniga USA vastu.

Joe Biden külastas selle aasta juulis Saudi Araabiat ning kohtus kroonprints Mohammed bin Salmaniga, mida peeti toona üsna vastuoluliseks sammuks.

Viimaste sündmuste valguses seadis Joe Biden USA ja Saudi Araabia suhete tuleviku taas kahtluse alla.

Kasvavat survet Joe Bidenile ja demokraatidele tingib ka USA naftatoodete hindade tõus. Endise CIA analüütiku ja Lõuna-Aasia eksperdi Bruce Riedeli sõnul oodatakse USA demokraatidelt suuri samme.