„Seni on kurjategijate huviorbiidis olnud 2018. kuni 2022. aasta maasturid. Ainuüksi viimase kuu jooksul on Lõuna-Eesti eri paigust varastatud mitmeid Land Cruiseri ja Lexuse maastureid ning proovitud ärandada veel üht Lexuse maasturit. Kõik need sündmused on aset leidnud öisel ja pimedal ajal,“ rääkis Tommingas.

Kõigi nende vargusjuhtumite uurimiseks on politsei alustanud kriminaalmenetluse. „Praeguseks kogutud andmed annavad politseinikele aluse neis kuritegudes taaskord kahtlustada Leedust pärit vargaid,“ ütles Tommingas.

Tommingas lisas, et kriminaalpolitseinikud teevad varguste ennetamiseks ja autovaraste tabamiseks aktiivselt tööd, ent oma sõidukite kaitsmiseks saavad inimesed ka ise palju ära teha. „Esiteks palume kõiki konkreetselt sellist marki maastureid omavatel inimestel, aga ka kõigil teistel kogukonnaliikmetel olla tähelepanelik ning teavitada politseid, kui märgatakse nende kodu lähistel kahtlast liikumist või võõraid inimesi ja masinaid,“ rääkis politseinik.

Tema sõnul võivad kurjategijad, kes on umbes 20-40-aastased meesterahvad, ringi liikuda ca kümme aastat vanade sõidukitega, millel Inglise või Leedu numbrimärgid. „Teada on seegi, et kurjategijad teevad eeltööd ning võivad seega eri piirkondades seisvate Lexuse ja Toyota Land Cruiseri maasturite läheduses ööpimeduses liikuda kas jalgsi või elektriliste tõukeratastega. Nad võivad varjata oma nägusid kas maski või mõne muu riideesemega,“ loetles Tommingas ohumärke, mida silmates tuleks kindlasti politseile neist kohe numbril 112 teada anda.

Lõuna ringkonnaprokurör Mari Kartau selgitas, et sarnaseid varguseid pannakse toime teisteski Euroopa riikides. „Teiste riikide kogemus omakorda näitab, et autovargad ei pruugi piirduda vaid Lexuste ja Land Cruiseri maasturitega, sest Belgias oli hiljuti näiteks Peugeot 3008 varguste laine. Prokuratuur ja politsei analüüsivad pidevalt, milliseid vihjeid kurjategijate käitumine nende tabamiseks annab ja mil moel nad oma tegevust muutnud on, et suudaksime sarnaste kuritegude toimepanemist ka ära hoida. Paraku ei piisa vaid õiguskaitseasutuste tegevusest ning igaüks saab hea seista oma isikliku vara eest. Lisaks oma vara kaitsmisele, aitab varguseid ära hoida naabruskonnas elavate inimestega koostöö tegemine. Kahtlaseid sõidukeid või inimesi märgates ei tohiks seda infot ainult enda teada hoida, vaid sellest naabrite või politseiga rääkida,“ ütles Kartau.

Tommingase kinnitusel on viimaste vargusjuhtude puhul täheldatud, et lisaks võtme signaali pikendamisele kasutatakse ka teisi vargusmeetodeid ning seadmeid, mistõttu ei aita kirjeldatud juhtumeid ära hoida ainult võtme metallkarpi või turvalisse vutlarisse paigutamine. „Seetõttu soovitame sellised maasturid parkida öiseks ajaks nii, et soovimatute inimeste ligipääs autoni oleks raskendatud. Omades ühes leibkonnas mitut sõiduvahendit võiks mõelda sellele, et luksusmaastur pargitakse teise pere sõiduvahendi poolt ööseks kinni või kasutatakse masina õuelt ärasõidu takistamiseks mõnda teist füüsilist tõket, näiteks lukustatud aiavärav,“ selgitas politseinik lisades, et lisaturvalisust aitab tagada ka lisaimmobilaiser või salalüliti.

„Teada on seegi, et paljudel sõidukitel on juba tehase poolt olemas lisafunktsioon, mida puldil erinevaid nuppe kombineerides sisse lülitada saab nii, et auto ja võtme vahel signaal soovitud ajaks sootuks katkeb,“ toonitas Tommingas julgustades sõidukite omanikke oma automüüjalt täpsemaid juhtnööre ja soovitusi küsima.