Komisjoni esimehe Heljo Pikhofi sõnul on Eestis kümneid tuhandeid laenude tagasimaksmisega hädas inimesi ja tuhandeid lootusetuid võlgnikke, mis osutab kiirlaenuturu süsteemsetele puudustele.

„Ennekõike on laenu võtmine igaühe enda vastutus, aga kuidagi ei tohi pisendada ka laenupakkujate vastutust, kelle kohustus on hinnata oma klientide võimekust laen tagasi maksta. Ilmselgelt pole ei õiguspärane ega eetiline laenata neile, kellel juba on suur laenukoormus või toimetulekuraskused, ning küsida seejuures pööraseid intresse,“ toonitas esimees. „Soovime istungil kuulda ettepanekuid olukorra parandamiseks ning ka ootuseid seadusandjale. Riik peab seisma hea selle eest, et laenuäris ei kasutataks inimesi alatult ära ega meelitataks neid laenulõksudesse, mille tagajärjel võivad nad kaotada oma kodu. Praeguses energiakriisis on kahjuks tegu ka järjest teravneva sotsiaalse probleemiga,“ lisas ta.

Istungile on kutsutud justiitsminister Lea Danilson-Järg, Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler, Rahandusministeeriumi, Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti, Õiguskantsleri Kantselei, laenuandjate, krediidihaldusfirmade, võlanõustajate ja kohtutäiturite esindajad.