Valge Maja avalduse järgi väljendas Biden hukkamõistu Venemaa raketirünnakutele üle Ukraina, sealhulgas Kiievis, ning avaldas kaastunnet hukkunute ja vigastatute lähedastele. Biden lubas jätkata Ukraina toetamist enese kaitsmisel muu hulgas eesrindlike õhutõrjesüsteemidega, vahendab CNN.

Valge Maja ei täpsustanud, millistest õhutõrjesüsteemidest Biden Zelenskõiga rääkis, aga varem on USA lubanud saata Ukrainale süsteeme nimega National Advanced Surface-to-Air Missile System ehk NASAMS, mis suudab alla tulistada Vene tiibraketid.

Biden rõhutas avalduse järgi ka jätkuvat suhtlust liitlaste ja partneritega, et panna Venemaa kallist hinda maksma, võtta Venemaa vastutusele sõjakuritegude ja julmuste eest ning anda Ukrainale julgeoleku-, majandus- ja humanitaarabi.

USA administratsiooni kõrge ametnik vastas küsimusele, kas viimase ööpäeva sündmused muudavad seda, mida USA on valmis Ukrainale andma. Ametniku sõnul ei ole tal selles vallas mingeid uusi teateid, aga USA jätkab Ukraina abistamist lühi- ja kaugmaa õhutõrjesüsteemidega, nagu on teinud ka varem.

Ka USA välisminister Antony Blinken rääkis eile oma Ukraina kolleegi Dmõtro Kulebaga ning kordas USA toetust.