ETV saade „Pealtnägija“ jutustas kolmapäeval loo sellest, kuidas töötajad süüdistavad Tallinna Kiirabi reaktsioonikiiruse võltsimises. Töötajate sõnul on neid sunnitud tagantjärele muutma reageerimiskiiruse kellaaegu, kui need ületasid riikliku normi.

Terviseamet kinnitas Delfile, et nad algatasid Tallinna Kiirabi kohta tänavu 1. septembril riikliku järelevalvemenetluse. Lisaks konkreetsele järelevalvemenetlusele analüüsib amet kõiki kiirabi väljasõitudega seotud andmeid ja kiirabikaartides tehtud muudatusi.

Terviseameti pressiesindaja Kirsi Pruudeli kinnitusel on amet tuvastanud tänavu kõiki Eesti kiirabikaarte uurides tuhandeid juhtumeid, kus häirekeskuse andmed erinevad kiirabi omadest. Pruudel lisas, et need on esialgsed andmed ning lõpliku kinnituse saab amet anda pärast analüüsi lõppu.

Riikliku korra järgi on kiirabibrigaad häirekeskuselt väljakutse andmeid saades kohustatud viivitamata välja sõitma. Kui abivajaja seisund on eluohtlik, tuleks seda teha ühe minuti jooksul.

Vilepuhujatest töötajad väitsid „Pealtnägijale“, et mõnest Tallinna Kiirabi hoonest on isegi füüsiliselt võimatu nii kiiresti väljuda.

„Üks klassikaline filiaal on Mahtra filiaal, et kui keegi selle üles leiab, tasub tulla piiluma seda talvise sulailmaga. Seal on tõesti nii, et euroalustest tehakse tihtilugu tee, et pääseda kuiva jalaga autosse. Kui see brigaad nüüd mööda euroaluseid peab sinna autosse minema ühe minutiga – mis on põhimõtteliselt tehtav –, aga piisab sellest, et üks brigaadiliige komistab ja kukub, väänab oma hüppeliigese välja. Sa pead küsima: aga mis saab patsiendist?“ kirjeldas vilepuhuja saates.

Saatest selgus, et mitu töötajat esitasid juba aasta tagasi ka Tallinna linnale tõendeid selle kohta, et andmebaasis võltsitakse väljumisaegasid. Väidetavalt kontrollis Tallinn neid kaebusi, kuid ei tuvastanud moonutusi.

Delfi on palunud Tallinna linnalt kommentaari.