Sel nädalal on ühiskonna ärevust suuremaks kruttinud vihjed, justkui oleks Venemaa nii ülal- kui ka allpool merepiiri saatnud signaale oma valmidusest rakendada Ukrainas tuumarelva. Väljaanne The Times kirjutas, et NATO saatis liikmesriikidesse laiali vastava luureraporti, milles nimetati tuumalõhkepäid kandvat allveelaeva Belgorod ja Ukraina poole suunduvat rongi, mis on tuumalõhkepäid täis pakitud.

Mida on kaitseväe luureülemal nende väidete kohta avalikkusele jagada?

„Ma ei saa kinnitada. Ma ei tea, millel need Timesi avaldused põhinevad,“ sõnas ta alustuseks. „See, et Vene tuumaallveelaevad patrullivad merel, on täiesti tavapärane. See on üks osa nende tuumadoktriinist, tuumaheidutusest. Pole midagi eriskummalist.“

See, et Vene tuumaallveelaevad patrullivad merel, on täiesti tavapärane.

Margo Grosberg

Ta rõhutas, et vastavad käigud ei viita mitte mingil kujul sellele, et tuumarelva kasutamise oht oleks suurenenud.

Venemaa alustab peagi tuumaheidutusega seotud õppust „Äike“. Kuidas sellesse suhtuda tuleks?

Grosberg toonitas, et sedagi ei tasu liiga tõsiselt võtta: õppus toimub igal aastal, ajastus kukub samuti juba traditsiooniks kujunenud perioodile.

„Võimalik, et nii-öelda strateegilise kommunikatsiooni osas saab olema mastaapsem,“ märkis ta, lisades, et Venemaa Föderatsiooni poliitiline ladvik katsub seda kindlasti oma huvides vastavalt välja mängida.

Mida on Grosbergil öelda tavalisele eestimaalasele, kes tunneb meediakajastust jälgides tuumaheidutuse pärast ärevust?

„Praegu ei ole kindlasti selleks põhjust,“ kinnitas luureülem videointervjuus.

Ukrainlastel läheb rindel hästi

Grosberg andis ühtlasi ka lühikese hinnangu rindeseisule.

„Võrreldes nädalaga on ukrainlastel muutunud paremaks,“ märkis ta olukorra kohta. „On saavutatud päris head edu Hersoni oblastis, Harkivi oblastis.“

Grosberg sõnas, et sõjaseis on praegu suhteliselt stabiilne. Ukrainlaste rünnakule on järgnenud aeg, mil tuleb ka hinge tõmmata.

Mida on lähiajal rindel oodata?

„Tõenäoliselt samades piirkondades – Herson, Harkiv – pigem ründetegevused; Donetski oblastis pigem kaitsetegevused. Ilm muudab kogu sõjapidamise iga päevaga üha keerulisemaks,“ märkis kaitseväe luureülem.

Jaga
Kommentaarid