Eile teatas prokuratuur, et Ida-Virumaa prügiärimeest Nikolai Ossipenkot, kaheksat Kohtla-Järve ametiisikut – linnaametnikke ja volikogulasi – ja veel kaht isikut kahtlustatakse altkäemaksu andmises ja võtmises ning mõjuvõimuga kauplemises.

Sellega seoses arutas Viru maakohus täna enam kui kaks tundi prokuratuuri taotlust jätta eile kinnipeetud Ossipenko vahi alla. Otsuse teeb kohus avalikuks homme hommikul.

Viru ringkonnaprokurör Alan Rüütel selgitas, et prokuratuur soovib Ossipenkot vahi alla jätta kahel põhjusel. „Esiteks on oht, et isik võib vabaduses toime panna jätkuvalt uusi kuritegusid,“ rääkis Rüütel. „Teine põhjus on, et isik võib hoiduda kriminaalmenetlusest kõrvale.“

Viru vanglas viibiv Nikolai Ossipenko osales eeluurimise istungil, kus arutati tema vahistamist, veebi teel.

Rüütli sõnul ei saa prokuratuur täna veel avaldada, kui kaua menetlus kestnud on või kui suuri summasid Ossipenko altkäemaksuna pakkus. Prokurör rõhutas aga, et altkäemaks ei tähenda tingimata alati raha, altkäemaks võib väljenduda ka teenetes.

Ossipenko osales täna kohtusaalis videosilla teel. Videopildist nähtus, et Ossipenko lamas haiglavoodis. Kas Ossipenko võib ka seekord halva tervise tõttu kohtu alt pääseda?

„Minul ei ole meditsiinilisi eriteadmisi, see pole minu hinnata,“ nentis Rüütel. „Hindamiseks on meil erinevad võimalused, näiteks ekspertiisi tegemine, kus siis erialaeksperdid hindavad isiku võimekust osaleda menetluses, kanda karistust.“

Küsimuse peale, kas menetlus on seotud ainiti Kohtla-Järvega või näiteks ka Jõhviga, kus Ossipenko samuti tegutseb, vastas prokurör, et praegune menetlus piirneb eelkõige Kohtla-Järvega.