Tegemist on seni kõige provokatiivsema relvademonstratsiooniga Põhja-Korea poolt sel aastal. Põhja-Korea katsetab rakette rekordtempos. Varem sel aastal katsetas Põhja-Korea kaht mandritevahelist ballistilist raketti, aga need lasti välja kõrge nurga all ega lennanud üle teiste riikide territooriumi, vahendab Associated Press.

Tänane katsetus on Põhja-Korea viies katsetuste voor kümne päeva jooksul.

Jaapani peaministri kantselei teatas, et vähemalt üks Põhja-Korea rakett lendas üle Jaapani ja maandus ilmselt Vaiksesse ookeani.

Jaapani võimud andsid elanikele häire riigi kirdepiirkondades ja käskisid evakueeruda varjenditesse. See oli esimene „J-häire“ alates 2017. aastast.

Hokkaido ja Aomori regioonides peatati rongiliiklus, kuni Jaapani valitsus andis välja uue teate, et rakett maandus ilmselt ookeani.

USA mõistis raketi väljalaskmise hukka kui ohtliku ja hoolimatu ning teatas, et rahvusliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan konsulteeris Lõuna-Korea ja Jaapani kolleegidega sobiva ja karmi vastuse asjus.

Lõuna-Korea ja Jaapani hinnangute järgi lendas rakett 4500-4600 kilomeetrit maksimaalselt 970-1000 kilomeetri kõrgusel ja maandus ookeani väljaspool Jaapani majandusvööndit.

Raketi lennuulatus on seega piisav, et tabada USA-le kuuluvat Guami saart.