Alates 21. septembrist, kui Venemaa president Vladimir Putin kuulutas välja osalise mobilisatsiooni, on Soome sisenenud umbkaudu 67 000 Venemaa föderatsiooni kodanikku. Neist umbes 27 000 ehk 40% on tulnud läbi Kagu-Soome Vaalimaa piiripunkti, mis on kõige lühem tee Peterburist Helsingisse.

Ainuüksi 23.–25. septembri nädalavahetusega sisenes riiki ligi 20 000 venelast, päevane arv püsis stabiilselt 7000 ringis.

Järgmistel päevadel on vool aeglustunud 4000 piiriületaja kanti päevas, nii ka neljapäeval. Lõunal väljakuulutatud kord, et turistiviisaga reisijatel enam Soome asja pole, piiril tunglemist ei tekitanud. Soome piirivalve usub, et järgmistel päevadel jätkub liiklus samas tempos ning uue piirangu mõju võib näha alates tulevast nädalast.

„Me ei oota järgmise paari päeva jooksul väga liikluse kahanemist. Aga pärast seda, järgmisel nädalal, ootame suurt langust. Me oleme hankinud lisapersonali, et meil oleks sisenejate keelustamiseks rohkem üksuseid, sest see nõuab rohkelt administratiivtööd, et kellelegi sissepääsu keelustada,“ kommenteeris Delfiga suhelnud Soome piirivalve esindaja Markus Haapasaari. Juba reede pärastlõunaks oli piirilt tagasi suunatud üle saja inimese.

Piiriületajate profiil on püsinud sama

Soome piirivalve sõnul ei ole osalise mobilisatsiooni väljakuulutamine piiriületajate profiili niivõrd muutnud, kui võiks arvata.

Reisijate profiil on peamiselt samaks jäänud. Need on perekonnad, kes reisivad erinevatesse Euroopa riikidesse, puhkusele Soome või oma pere juurde. Või inimesed, kes tõesti elavad Soomes või Euroopas, kellel on elamisload või õpilasviisad,“ vastas Haapasaari küsimusele, kas 21. septembrist saadik on peamised piiriületajad olnud värbamisealised mehed.

Üldiselt ollakse nii Soome piirivalves kui ka pressis arvamusel, et turistiviisa keelustamine piiriliiklust eriti ei kahanda.

Jaga
Kommentaarid