„Kooskõlas rahvusvahelise õiguse üldtunnustatud põhimõtete ja normidega, tunnustades ja kinnitades ÜRO põhikirjas sätestatud rahvaste võrdsete õiguste ja enesemääramise põhimõtet, võttes arvesse Hersoni piirkonna elanike tahet 27. septembril 2022 toimunud rahvahääletusel, otsustan: tunnustada Hersoni piirkonna suveräänsust ja iseseisvust,“ seisab dekreedis.

Samuti allkirjastas Venemaa juht teise sarnase dokumendi, milles ta otsustas tunnustada Zaporožžja piirkonna territooriumi iseseisvust. Mõlemad dokumendid avaldati Venemaa riiklikus portaalis.

Varem teatas Kreml nelja Ukrainalt annekteeritud territooriumi Vene Föderatsiooniga ühinemise lepingu allkirjastamise tseremooniast. Jutt käib Donetski ja Luhanski nn rahvavabariikidest, aga ka Hersoni ja Zaporožžja oblastist.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov on ajakirjanikele öelnud, et 30. septembril kell 15 Moskva aja järgi sõlmitakse Kremlis pidulikult lepingud uute territooriumide liitmiseks Venemaaga.

Ajavahemikul 23.–27. september korraldas Kreml okupeeritud aladel näitemängu, mida nimetas „rahvahääletuseks Venemaa Föderatsiooniga ühinemise küsimuses“. Varem kindlaks määratud tulemuste kohaselt „hääletas“ Donetskis 99,23% kodanikest Venemaaga ühinemise poolt, Luhanskis oli toetajaid 98,42%, Hersoni oblastis 87,05% ja Zaporožžja piirkonnas 93,11%.

Muu maailm pole neid libareferendumeid tunnustanud. Ukraina jätkab võitlust vallutatud alade tagasi saamiseks ja agressori riigist välja tõrjumiseks.

Jaga
Kommentaarid