„Soome valitsus leiab, et Vene turistide pääsemine riiki seab ohtu Soome rahvusvahelised suhted,“ ütles tänasel pressikonverentsil välisminister Pekka Haavisto, vahendab Helsingin Sanomat.

„Taustal on välispoliitilise juhtkonna hinnang meie riigi rahvusvahelistele suhetele,“ ütles Haavisto, kelle sõnul mõjutas hinnangut tugevalt Venemaa eelmisel nädalal väljakuulutatud mobilisatsioon.

Esialgsete hinnangute järgi vähendatakse venemaalaste Soome saabumisi kuni pooleni praegusest, aga mõju on keeruline hinnata. Mõju võib olla ka väiksem.

Helsingin Sanomate teatel meenutab uus kord koroonaaja reegleid piiril selle erinevusega, et riiki sisenemise piirangud puudutavad ainult Venemaa kodanikke ja riiki sisenemise tõkestamise põhjus on teine.

Piir läheb seega venemaalastele kinni, aga riiki pääseb endiselt mitmetel eripõhjustel. Praktikas sulgub piir ainult turistidele.

Venemaalased pääsevad Soome endiselt perekondlikel põhjustel, näiteks kohtuma tuumikpere liikmetega (laste, vanemate, vanavanematega). Samuti lubatakse venemaalasi Soome õppima ja vältimatut tööd tegema. Nimekirjas on ka muud põhjendatud põhjused, näiteks pääsevad Soome Vene opositsiooni liikmed.

Kõiki reisijaid käsitletakse juhtumipõhiselt.

Neile, keda Soome ei lasta, tehakse passi vastav märge ja viisa tühistatakse, kui selle kehtivuse alused on uute reeglite järgi aegunud.

Uus kord põhineb Schengeni ala reeglite sättel, mille järgi võidakse reisija sisenemine Schengeni alale keelata reisija tekitatava rahvusvahelise mainekahju tõttu.

Haavistolt küsiti, kuidas Soome rahvusvahelised suhted enne seda otsust ohus olid.

„On tehtud selline tõlgendus, et kui Soome piir on lahti sellistele isikutele, kellel on põhimõtteliselt takistatud tulla Balti riikidesse või Poola, tähendab see meie suhete nõrgenemist ja sellist ebaproportsionaalsust Balti riikide ja Poolaga,“ vastas Haavisto.

Haavisto sõnul on rahvusvahelistele suhetele apelleerimine erandlik ja pretsedent. Asja on Haavisto sõnul arutatud õiguskantsleri ametkonnas selle suhtes, kas see on praeguste reeglite kohane.

Soome on Haavisto sõnul esimene riik, mis kasutab Schengeni reegleid sellisel viisil. Seda on arutatud ka Euroopa Komisjoni esindajatega.

Jaga
Kommentaarid