Gruusia siseministeeriumi teatel siseneb igapäevaselt Gruusiasse umbes 10 000 venelast. Enne Vladimir Putini poolt välja kuulutatud mobilisatsiooni oli see number pea poole väiksem, vahendab Reuters.

„Oleme veendunud, et Vene-Gruusia piir tuleks Venemaa kodanike jaoks sulgeda,“ ütles opositsioonipartei Droa liige Giga Lemonjaba. „Leiame, et Venemaa kodanikelt tuleks võtta võimalus registreerida Gruusias pangakontosid, registreerida vallasvara, registreerida ettevõtteid ja saada ajutist või alalist elukohta.“

„Me ei tea, kes nad on, võib-olla on nad Vene agendid või Vene sõjaväelased,“ ütles Ukraina aktivist Mihailo Ulianin, et näeb põgenikes selgelt ohtu Gruusiale. „Äkki mõne aja pärast ütleb Venemaa valitsus, et meil on Gruusias palju venelasi ja me tahame neid päästa,“ lisas ta.

Kümned tuhanded mehed on lahkunud Venemaalt pärast seda, kui president Vladimir Putin teatas osalisest mobilisatsioonist. Gruusia lubab venelastel viisata riigis viibida koguni aasta ning on just seetõttu mobilisatsiooni eest põgenejate seas populaarseks sihtkohaks.

Juba viimased nädal aega on mobilisatsiooni eest põgenejad ummistanud Verhni Larsi piiripunkti. Aktivistid võtavad neid piiril vastu aga Ukraina lippude ning rahvalauluga „Punane lodjapuu aasal“.

Jaga
Kommentaarid