Mis teemad puudutavad eurooplasi olenemata maast, kus nad elavad? Kuidas suhtutakse neisse küsimustesse Budapestist Madridini ning Sarajevost Tallinnani? Sel nädalal ilmuma hakanud uudiskiri soovib vastata neile küsimustele, pakkudes sisukaid ja ka üllatavaid vaatenurki üheksalt Euroopa väljaandelt.

„Olukorras, kus Euroopa avalik arutelu on endiselt killustatud riikidesisestesse meediamullidesse, on selline rahvusvaheline koostöö hädavajalik,“ ütles Christian-Zsolt Varga, projekti Tulipunkt: Euroopa (ingl European Focus) juhtivtoimetaja ja üks kaasasutajaid. „Tahtsime luua keskkonna, kus Euroopa „suur pilt“ oleks käega katsutav, sest tihti on see oma keerukuse tõttu hoomamatu.“

Euroopa arutelu püüavad edendada Balkan Insight (Bosnia ja Hertsegoviina), Delfi (Eesti), Domani (Itaalia), El Confidencial (Hispaania), Gazeta Wyborcza (Poola), HVG (Ungari), Libération (Prantsusmaa), n-ost (Saksamaa) ja Tagesspiegel (Saksamaa).

Iga nädal toimub ühendtoimetuse koosolek ja eri riikide uudistemajade koostöö roteeruva peatoimetaja käe all. Tänu sellele jõuab oluliste teemade kajastusse avar valik poliitilisi, sotsiaalseid ja kultuurilisi vaatenurki, mis vaatavad päevauudiste tsüklist kaugemale.

Vene-Ukraina sõja tõttu on oluline kaasata igale koosolekule ka meediapartnereid Ukrainast, samuti saavad osaleda teiste riikide ajakirjanikud.

„Pärast Venemaa sõjategevuse algust oleme näinud Euroopa võimuvertikaalide muutumist. Kesk- ja Ida-Euroopa riikide sõnal on järjest suurem kaal. Seetõttu leian, et peame teiste Euroopa riikide olusid palju rohkem teada saama ja mõistma. Tulipunkt: Euroopa on meie viis sellega tegeleda,“ ütles Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald.

Iga uudiskiri koosneb viiest lühikesest eri žanrites kirjutatud loost, mis kõik avaldatakse partnerväljaannete kohalikes keeltes nii trükis kui ka veebis. Loodava sisu leiab ingliskeelsena kodulehelt europeanfocus.eu, eestikeelset uudiskirja saab tellida siit.

Projekti asutaja ja peamine elluviija on rahvusvaheline ajakirjanike võrgustik vabaühendus n-ost ning seda rahastab Euroopa Liit rahvusvaheliste meediaettevõtmiste toetusprogrammist „Loov Euroopa“.