„Ma kahetsen sõna „sotsiaalturism“ kasutamist,“ ütles Merz, kelle sõnul oli see mittetabav kirjeldus probleemi kohta, mida tuleks vaadelda üksikjuhtumite kaupa, vahendab Die Welt.

Eilses intervjuus kritiseeris Merz seda, et Saksamaale põgenenud ukrainlased aeg-ajalt Ukrainasse reisivad. Merz ütles, et suur osa Ukrainast põgenenutest „kasutavad seda süsteemi ära“. „Siin on meil probleem, see suureneb. Me osutasime sellele kevadel, et see probleem võib tekkida,“ ütles Merz, kelle sõnul mängis Saksa liiduvalitsus kurti.

„Minu viide kehtis ainult põgenike puuduliku registreerimise kohta,“ rõhutas Merz Twitteris. „Ma ei tahtnud ega taha kaugeltki Ukraina põgenikke, kes on silmitsi raske saatusega, kritiseerida. Kui minu sõnavalikut peetakse haavavaks, palun ma selle eest igas vormis andestust.“

Ukraina peagi tagasikutsutav suursaadik Saksamaal Andri Melnõk teatas vastuseks, et ukrainlastel on õigus igal ajal oma kodumaad külastada. Melnõk nimetas Merzi kriitikat „odavaks populismiks“.

Saksamaa siseminister Nancy Faeser nimetas „sotsiaalturismi“ mõttetuks sõnaks nii 2013. kui ka 2022. aastal. Faeseri sõnul tegeleb Merz „meelsuse loomisega Putini pommide ja tankide eest põgenenud Ukraina naiste ja laste turjal“.

Valitsevate sotsiaaldemokraatide Bundestagi fraktsioon süüdistas Merzi parempopulistliku Alternatiiv Saksamaale (AfD) taktika kasutamises. „Ta tahab teadlikult valla päästa poliitilist kultuurivõitlust ja üha uute piiride nihutamistega diskursust paremale nihutada,“ kritiseeris SPD parlamendifraktsiooni juht Katja Mast. „See on meile seni tuttav vaid AfD poolt.“

Pärast Venemaa agressioonisõja algust on Ukrainast Saksamaale põgenenud umbes miljon inimest.

Jaga
Kommentaarid