Kohalikud elanikud, peamiselt naised, hakkasid Mahhatškala kesklinnas nukuteatri juures kogunema kella 15 ajal Moskva aja järgi. Üleskutse kogunemiseks tegi Telegrami kanal Utro Dagestan. Kella 16-ks oli kogunenud umbes sada inimest, teatas Dagestani väljaanne Tšernovik.

„Kogunesid emad lastega, täiskasvanud põlvkonna esindajad, noored,“ teatas väljaanne.

Mahhatškalas protestis mõnisada inimest. Skandeeriti „Ei sõjale!“, „Ei mobilisatsioonile!“ ja „Meie lapsed ei ole väetis!“.

Naised vaidlesid politseinikega ja tõestasid, et sõda alustas Venemaa. Üks politseinik pidi meeleavaldajate eest ära jooksma.

Politsei asus inimesi karmilt kinni pidama. Mitu meest peksti läbi ja viidi jaoskonda. Karmilt üritati kinni pidada ka naisi. Õhtuks saabus politseinikke juurde ja kohale toodi ka rahvuskaart.

Meeleavaldajate sõnul kasutas politsei elektrišokirelvi ja pipragaasi. Politseinikud tulistasid õhku. Erariietes mees avas püstolist tule õhku.

OVD-Info teatel oli vahistatute hulgas üks vastsündinud lapse ema. Tšernoviki ajakirjanikult võeti kaks korda ära telefon, Kavkazski Uzeli ajakirjanik Murad Muradov peeti kinni. Kell 20.30 teatati, et kinni peetud on ametlikult viis inimest, aga videote põhjal oli neid rohkem.

Meeleavaldus toimus ka Dagestani Hasavjurti rajooni Endirei külas. Kohalikud inimesed sulgesid Hasavjurti-Mahhatškala föderaalmaantee pärast seda, kui üle 8000 elanikuga külast mobiliseeriti umbes sada meest. Politsei tulistas õhku.

Dagestani juht Sergei Melikov tunnistas mobilisatsiooni alguses tehtud vigu.

Ka mujal Venemaal toimus protestiaktsioone mobilisatsiooni vastu. Sahha vabariigi pealinnas Jakutskis protestis üle 400 inimese, peamiselt naised. Skandeeriti „Laske meie lastel elada!“. Jakutskis peeti kinni vähemalt 24 inimest, teatas OVD-Info.

Kabardiini-Balkaaria vabariigi pealinnas Naltšikis toimus meeleavaldus valitsushoone ees. Kogunes mõnisada inimest. „Ma ei anna oma meest, ei anna, isegi kui mind maha lastakse,“ ütles üks naine.

Jaga
Kommentaarid