Valgevene otsustas vähendada oma diplomaatilist esindatust Eestis alates 1. oktoobrist ühe diplomaadini ja piirab samamoodi ka Eesti esindatust Minskis, vahendas Interfax Valgevene välisministeeriumi öeldut.

Eesti välisministeeriumi kinnitas, et Valgevene on sidunud oma otsuse üritusega, mille Eesti korraldas mõni päev tagasi New Yorgis Valgevene opositsiooni toetuseks ja kus osales ka Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles, et taoline reageering näitab veelgi enam praeguse Valgevene režiimi kuritegelikku nägu. „Eesti jääb alati toetama Valgevene opositsiooni demokraatiapüüdlusi ja kodanikuühiskonda, et riigis toimuvad inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse rikkumised ei jääks tähelepanuta,“ rõhutas Reinsalu. Ta lisas, et Aljaksandr Lukašenka režiimile tuleb avaldada tugevamat survet.

„Valgevene võimud on olnud kaasosalised ka Venemaa juba üle poole aasta kestnud jõhkras sõjas Ukraina vastu. Seepärast tuleb karmistada režiimivastaseid sanktsioone, jätkata rahvusvahelist isoleerimist ning kindlustada õiguslik vastutus, sest Lukašenka režiimil ei tohi tekkida karistamatuse tunnet,“ ütles välisminister.

„Võtame Valgevene otsuse saatkondade kooseisude vähendamise kohta teadmiseks ja vastame sellele meie valitud viisil,“ rõhutas Reinsalu.