Meduzaga suhelnud isik teatas, et Moskvast plaanitakse mobiliseerida armeesse 16 000 inimest. Peterburis on vastavaks numbriks 3200.

Meduza allikas märkis, et ametiasutused „soovitasid hoida värbamisi minimaalsena“ piirkondlikes pealinnades. Selle asemel värbab valitsus inimesi „maapiirkondades, kus pole meediat, pole opositsiooni ja on rohkem toetust [sõjale],“ ütles allikas.

Osaline mobilisatsioon „Ida-Ukraina kaitseks“

Venemaa president Vladimir Putin teatas kolmapäeval spetsiaalses videopöördumises, et kirjutas alla ukaasile osalise mobilisatsiooni kohta. Kolmapäeval väidetu kohaselt puudutab mobilisatsioon ligikaudu 300 000 Venemaa reservsõjaväelast.

Päev hiljem olid vastavad numbrid meedias aga suuremaks puhutud. Saladuses hoitav seitsmes punkt jõudis eile, neljapäeval, väidetavalt avalikkuse ette: jutt pidavat käima kõvasti suuremast arvust kui esialgu esitleti, nimelt miljonist.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas anonüümse ametniku väidet valeks.

Anonüümseks jäetud allikas Vene presidendi administratsioonist märkis, et algul arutati kogu ukaasi teksti kandmise küsimust rubriigi „ametkondlikuks kasutamiseks“ alla – seda pooldasid kaitseministeeriumi esindajad. Hiljem otsustati allika sõnul ära peita vaid seitsmes punkt, mis käsitles mobiliseeritavate arvu.

Selle teabe kinnitamiseks püüdis „Novaja Gazeta. Evropa“ ühendust võtta ka täitevvõimudega, kes üldjuhul saavad ligipääsu presidendi ukaaside täistekstidele, sealhulgas neile, mis on klassifitseeritud „ametlikuks kasutamiseks“. Mitme ministeeriumi allikate sõnul ei saanud nad määruse täisteksti kätte ning osakondadevahelise dokumendihaldussüsteemi (MeDO) kaudu polnud seda samuti võimalik näha.

„MeDO-le juurdepääsu kaudu näen sama teksti, mis kõik teisedki: seitsmes punkt on plaadiga peidetud,“ ütles ühe ministeeriumi osakonna direktor.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas valeks väidet, et mobilisatsiooniukaas näeb ette võimaluse kutsuda sõjaväeteenistusse kuni miljon meest. „See on vale,“ ütles Peskov Interfaxile.