„Pettus ja valeinfo jagamine oli järjepidev ning selle pani toime Trump Organizationi kõrgeim juhtkond üheskoos, sealhulgas hr Trump ise,“ ütles demokraatide ridadesse kuuluv James, kes sai New Yorgi osariigi peaprokuröriks pärast 2018. aasta valimisvõitu oma vabariiklasest rivaali üle.

Tsiviilasjas peavad vastust andma ka ekspresidendi kolm vanemat last – Donald Trump Jr., Eric Trump ja Ivanka Trump. Perekonna võimaliku kriminaalvastutuse üle peab otsustama föderaaltasand ehk osariigi lõunapiirkonna föderaalprokurör ja USA maksuamet.

James on asja uurinud juba kolm aastat. Võtmehetk oli Trumpi ühe lähedasema kaastöötaja Allen Weisselbergi vahistamine. Ta on tunnistanud end oma vastutuse ulatuses süüdi ja lubanud ka Trump Organizationi vastu tunnistusi anda.

Prokurör soovis Trumpilt ütlusi saada, kuid endine riigipea keeldus neid andmast, viidates oma põhiseaduslikule õigusele sellises olukorras vaikida. Letitia James nõuab firmalt 250 miljonit dollarit ning nii Trumpil kui ka tema kolmel vanemal lapsel ärijuhina tegutsemise keelamist.

See on vaid üks Donald Trumpi ähvardav kohtuasi. Teda võib oodata süüdistus ka selle eest, et ta viis ülisalajasi riigidokumente Valgest Majast oma suvekodusse. Peetakse väga tõenäoliseks, et hoolimata paljudest skandaalidest ja probleemidest kandideerib ta siiski 2024. aasta valimistel taas presidendiks.