USA, Saksamaa ja Prantsusmaa teatasid, et ei tunnusta selliste võltshääletuste tulemusi kunagi, vahendab BBC News.

NATO teatas, et need plaanid kujutavad endast sõja eskaleerimist.

„Referendumid“ Venemaaga ühinemise üle on kavas ellu viia Donetski, Luhanski, Hersoni ja Zaporižžja oblastis. Need alad moodustavad 15% Ukraina territooriumist, mis on umbes sama suur kui Ungari.

Mõte, et keset sõda saaks korraldada õiguspärased ja ausad hääletused, mõisteti läänes kohe hukka.

Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz nimetas Venemaa plaane võltshääletusteks ja Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni sõnul on need demokraatia paroodia.

„Kui Donbassi referendumi idee ei oleks nii traagiline, oleks see naljakas,“ ütles Macron New Yorgis ajakirjanikele.

USA rahvusliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan ütles, et USA ei tunnusta „referendumite“ tulemusi iialgi, ning nimetas neid suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse põhimõtete vastasteks.

Igasugune sissetunginud vägede plaanitud referendum on vastuolus rahvusvahelise õigusega ja sellel ei ole õiguslikku jõudu, teatas Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE).

„Võltsreferendumitel ei ole legitiimsust ja need ei muuda Venemaa Ukraina-vastase agressioonisõja iseloomu. See on Putini sõja edasine eskaleerimine. Rahvusvaheline kogukond peab selle rahvusvahelise õiguse jultunud rikkumise hukka mõistma ja tugevdama toetust Ukrainale,“ kirjutas NATO peasekretär Jens Stoltenberg Twitteris.

Jaga
Kommentaarid