Venemaa kriminaalkoodeksisse tekib rida uusi paragrahve, mille hulgas on „enese vabatahtlik vangiandmine“ (paragrahv 352.1). Selle eest ähvardab 3–10 aastat vabadusekaotust, kui ei ole riigireetmise tunnuseid, vahendab Interfax.

Seaduseelnõus märgiti, et sõjaväelane, kes pani sellise kuriteo toime esimest korda, võidakse vastutusest vabastada, kui ta on võtnud tarvitusele meetmeid enese vabastamiseks, naasis oma sõjaväeossa või teenistuskohta ega pannud vangis olles toime muid kuritegusid.

Marodöörluse eest on ette nähtus karistus kuni 15 aastat. Kergendav asjaolu on kuriteo toimepanemine mobilisatsiooni või sõjaseisukorra ajal ning sõjaajal.

Omavolilise lahkumise eest sõjaväeosast mobilisatsiooni ja sõjaseisukorra ajal hakatakse karistama karmimalt: puudumise eest 2–10 ööpäeva kuni viieaastase vanglakaristusega, puudumise eest 10 päeva kuni kuu kuni seitsmeaastase vanglakaristusega ning puudumise eest üle kuu 5–10 aasta pikkuse vanglakaristusega.

Käsule allumatuse eest sõjaseisukorra ajal, sõjaajal, relvakonflikti tingimustes või lahingutegevuse ajal ning keeldumise eest sõja- või lahingutegevuses osalemisest on ette nähtud vabadusekaotust 2–3 aastat. Kui see toob kaasa raskeid tagajärgi, on karistus 3–10 aastat vabadusekaotust.

Seaduseelnõu esitasid kõigi viie riigiduuma fraktsiooni esindajad Dmitri Vjatkin, Ernest Valejev, Andrei Kartapolov, Leonid Slutski, Oleg Nilov, Nikolai Kolomeitsev ja Vladislav Davankov ning föderatsiooninõukogu liikmed Andrei Klišas ja Olga Kovitidi.

Jaga
Kommentaarid