Taifuun saabus Jaapani lõunapoolseimale saarele Kyūshūle eile hommikul ja peaks edasi liikuma üle peasaare Honshū, vahendab BBC News.

Kümned tuhanded inimesed veetsid eilse päeva eriolukorra varjupaikades ja ligi 350 000 majapidamist jäi elektrita.

Transport ja ettevõtete tegevus on häiritud ning oodata on ulatuslikke üleujutusi ja maalihkeid.

Nanmadol on kaasa toonud tuule, mille kiirus on puhanguti 65 meetrit sekundis ning mõnedes piirkondades ennustati 400 millimeetrit vihma 24 tunni jooksul.

Kiirrongide ja parvlaevade väljumised ning sajad lennud on tühistatud. Paljud poed ja muud ettevõtted on suletud ning hoonete kaitseks on toodud liivakotte.

Taifuun saabus maismaale Kagoshima linna juurest. Üks jõgi Kyūshū saarel tõusis üle kallaste.

Jaapani rahvusringhääling NHK teatas, et üks mees hukkus, kui üle kallaste tõusnud jõgi viis kaasa tema auto. Päästjad uurivad, kas keegi oli hütis, mille mattis enda alla maalihe.

Videod näitasid majadelt rebitud katuseid.

Torm peaks pöörduma itta ja ületama Jaapani peasaare Honshū ning liikuma siis kolmapäevaks taas merele. Pealinnas Tōkyōs on juba sadanud ohtralt vihma ja suleti Tōzai allmaaraudteeliin.

Kõrgeima ehk viienda taseme hoiatus on antud rohkem kui 500 000 inimesele Kagoshima, Miyazaki, Ōita, Kumamoto ja Yamaguchi piirkonnas.

Kokku anti umbes üheksale miljonile inimesele evakuatsioonikorraldus Kyūshū, Shikoku ja Chūgoku regioonide mõnes osas.

USA taifuunihoiatuskeskus nimetas Nanmadoli supertaifuuniks. Seda nimetust kasutatakse taifuunide kohta, kus püsiv tuulekiirus on alates 66 meetrist sekundis. See vastab neljanda või viienda kategooria orkaanile.

Jaapani peaminister Fumio Kishida lükkas edasi oma visiidi New Yorki, kus ta peaks kõnega esinema ÜRO peaassambleel.