Putin rääkis esimest korda pärast Harkivi oblasti kaotusi sõja edenemisest ajakirjanikega Usbekistanis Shanghai koostööorganisatsiooni koosolekul.

Alates 2014. aastast on osa Donbassist Venemaa toetatud separatistide kontrolli all.

Pole selge, kas Putin pidas oma reedeses kõnes silmas ainult neid piirkondi või laiemalt Donbassi regiooni, mille alla käib peale Donetski ja Luganski ka näiteks osa Dnipropetrovski oblastist.

Putin kommenteeris sõja käiku esimest korda pärast seda, kui Venemaa kandis Harkivi oblastis olulisi kaotusi. Ta ei võtnud Venemaa ebaõnnestumiste kohta otseselt sõna, vaid ütles, et Venemaa jälgib, kuidas Ukraina vasturünnak edeneb.

Putini sõnul ei ole Venemaal vajadust „erioperatsiooni“ plaani muuta. Venemaa nimetab Ukraina sündmusi teatavasti erioperatsiooniks, ametlikult pole Ukrainale sõda kuulutatud.

Putin ütles ka, et Vene armee hakkab järk-järgult okupeerima uusi territooriume. Tema sõnul ei kiirusta Venemaa „erioperatsiooni“ lõpetamisega.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles selle nädala alguses sõja käiku kommenteerides, et Venemaa jätkab sõjategevust Ukrainas seni, kuni operatsiooniks seatud eesmärgid on saavutatud.

Putin on sageli korranud, et sõja eesmärk on Donbassi „vabastamine“, kuigi mitmed eksperdid on hinnanud, et operatsioon pole edenenud Venemaa algsete eesmärkide kohaselt.

Ukraina vabastas mäletatavasti Harkivi oblastis vastupealetungi käigus läinud laupäevaks strateegilise tähtsusega transpordisõlmed Kupjanski ja Izjumi linnades.
Vene väed taandusid erilist vastupanu osutamata, maha jäi suur hulk tehnikat ja laskemoona.