Eilsest tänaseni Usbekistanis Samarkandis toimuval Shanghai koostööorganisatsiooni tippkohtumisel kõneledes kurtis Venemaa riigipea Vladimir Putin, et Euroopa Liidu sanktsioonid piiravad riigi võimalusi müüa ja saata oma väetist üle maailma.

Putin tervitas Euroopa Liidu augustis tehtud otsust leevendada mõningaid Venemaa ekspordile kehtestatud sanktsioone, kuid süüdistas blokki „isekas“ tegutsemises, sest sanktsioonid on tühistatud vaid EL-i liikmesriikide suhtes.

„Ainult nemad saavad osta meie väetisi. Aga kuidas on arengumaade ja maailma vaeseimate riikidega,“ küsis Putin tippkohtumisel.

Venemaa väetiste maailmaturgudele jõudmise lubamine oli osa Venemaa ja Ukraina 1. augustil sõlmitud Musta mere teraviljalepingust, mille kohaselt lõpetas Venemaa Lõuna-Ukraina sadamate sõjalise blokaadi ja lubas Kiievil taasalustada teravilja eksporti.

Putin ütles, et praegu seisab Euroopa sadamates 300 000 tonni Venemaa väetisi. Moskva on valmis need tema sõnul arengumaadele tasuta saatma, kui Euroopa Liit sanktsioone lõdvendab, vahendab Reuters.

Ukraina on alates nn viljakoridori loomisest eksportinud üle 3,3 miljoni tonni teravilja

Täna teatas Türgi kaitseministeerium, et Odessa oblasti sadamatest lahkus äsja viis viljalaeva ja Ukraina põllumajandustoodete vedu Euroopa ning Aafrika riikidesse jätkub plaanipäraselt.

1. augustil sõlmisid Ukraina ja Venemaa ÜRO ning Türgi vahendusel kokkuleppe, mis lubas teraviljaekspordi taasalustamist. Ukraina on alates kokkuleppe sõlmimisest eksportinud 3,33 miljonit tonni teravilja, teatas Ukraina infrastruktuuriministeerium.

Jaga
Kommentaarid