Eile õhtul selgus, et Ukrainas Vene vägede käest vabastatud Iziumi linnast on avastatud massihaud, kus esialgsetel hinnangutel on umbes 440 inimese surnukehad. Eesti välisminister Urmas Reinsalu nimetas uudist järjekordsest sõjakuriteost õõvastavaks.

„Izjum on Pärnu-suurune linn, kus elab 45 000 inimest. Matmispaigast, sealhulgast massihauast on seni avastatud enam kui 400 surnukeha, neist suur hulk tsiviilelanikke.“ tõdes välisminister. „Venemaa on rikkunud kõiki rahvusvahelise õiguse põhimõtteid ja kokkuleppeid ning vastutab reparatsioonide eest. Meil on moraalne kohustus võtta sõjakurjategijad vastutusele. Sellest sõltub reeglitel põhineva maailmakorra tõsiseltvõetavus.“

Välisminister märkis, et agressiooni hind tuleb Venemaa jaoks võimalikult kõrgele tõsta. „Jätkame samameelsete riikidega tööd selle nimel, et kaheksas sanktsioonipakett võimalikult kiiresti vastu võtta,“ lausus Reinsalu.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on samuti öelnud, et Venemaad ja selle juhte tuleb jõhkrate sõjakuritegude eest karistada. „Butša, Mariupol ja nüüd kahjuks Izjum... Venemaa jätab kõikjale surma. Ja peab selle eest vastutama. Maailm peab Venemaad selle sõja eest reaalselt vastutama panema. Teeme selle nimel kõik,“ kinnitas Zelenskõi.

Jaga
Kommentaarid