Ukraina uudisteportaal Suspilnõi kirjutas, et täna kella 11 paiku kõlas Hersonis mitu võimast plahvatust, mida oli kuulda üle linna. Hersoni apellatsioonikohtu, kuhu okupandid on rajanud oma kohaliku valitsuskeskuse, kohale tõusis plahvatuste järel suitsusammas. 15 minutit peale plahvatust olevat kesklinna pool sõitnud mitu kiirabibrigaadi, teatas portaali korrespondent.

Hersoni piirkonnanõukogu asetäitja Serhi Khlan väitis, et plahvatuse hetkel oli kohtumajas viibinud kogu okupantide kohalik nukuvalitsus.

Juhtunut kinnitas Hersoni piirkonnanõukogu juhataja asetäitja Juri Sobolevski, kelle väitel toimus võimas plahvatus hoone paremas tiivas.

„Purustused on märkimisväärsed. Vigastatud tsiviilisikute kohta pole veel infot. Teame, et nad võisid seal olla, kuna juba on fotosid ja videosid, kus [neid näha] oli,“ ütles Sobolevski.

Vene riiklik uudisteagentuur TASS kinnitas, et plahvatused toimusid ja teatas, et tegemist oli Ukraina raketirünnakuga, milles hukkus vähemalt üks ja vigastada sai samuti vähemalt üks inimene. Väljaande teatel pidasid Venemaa võimuesindajad hoones rünnaku hetkel koosolekut.

Öösel toimusid Venemaal Belgorodi oblastis plahvatused. Oblasti kuberner süüdistab Ukrainat rünnakus.

Nädalavahetusel Vene vägede käest tagasi vallutatud Izjumi linnas Ukrainas avastati massihaud, kuhu kohaliku politsei teatel on maetud 440 inimest. Täna algas hauast surnukehade väljakaevamine. Ukraina erilistel asjaoludel kadunuks jäänud isikute volinik Oleg Kotenko teatas, et Izjumis hukkunute arv võib ületada Butša tragöödiat.

„Vajalikud menetlustoimingud on seal juba alanud, rohkem teavet - selget ja kontrollitud - peaks saama homme,“ ütles president Volodõmõr Zelenskõi eile oma igaõhtuses pöördumises.

Tema sõnul külastavad reedel piirkonda ka Ukraina ja välismaa ajakirjanikud. „Me tahame, et maailm teaks, mis tegelikult toimub ja milleni Vene okupatsioon on viinud,“ selgitas riigipea.

„Butša, Mariupol ja nüüd kahjuks Izjum... Venemaa jätab kõikjale surma. Ja peab selle eest vastutama. Maailm peab Venemaad selle sõja eest reaalselt vastutama panema. Teeme selle nimel kõik,“ lisas Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Vene okupandid andsid kolmapäeval raketilöögi Krõvõi Rihile Dnipropetrovski oblastis. Pihta sai tamm, mille tõttu tõusis veetase Inhuletsi jões ja on teatatud evakueerimistest. Tegemist on Volodõmõr Zelenskõi kodulinnaga.

„Terroristriik sõdib edasi rahumeelse elanikkonna vastu. Seekord raketilöögid hüdrotehniliste rajatiste vastu ja katse uputada Krõvõi Rih. Kõik, mida okupandid suudavad, on külvata paanikat, tekitada eriolukord, püüda jätta inimesed ilma valguse, soojuse, vee ja toiduta,“ ütles Zelenskõi.

Krõvõi Rihi sõjaadministratsiooni juht Oleksandr Vilkul teatas, et veetaseme tõusu tõttu Inhuletsi jões evakueeritakse elanikud kahest linnarajoonist.

„Täna panid venelased toime veel ühe terroriakti. Andsid 8 tiibraketiga löögi väga suurele hüdrotehnilisele rajatisele Krõvõi Rihis. Katse meie linna lihtsalt veega minema uhtuda. Me kontrollime olukorda, jätkame avarii likvideerimist, kaasatud on kõik teenistused, kõik on kohal. Aga vee tase Inhuletsi jões tõuseb. Et vältida liigseid riske palun ma elanikel mõnedel tänavatelt evakueeruda,“ teatas Vilkul.

Jaga
Kommentaarid