Leedu piirivalve teatas, et pühapäeval jooksis Vilniuse rajoonis Valgevene poolt piiritara juurde kaks tundmatut maskides. Ei ole kahtlust, et need on Valgevene ametiisikud või nende käsualused, vahendab Leedu Delfi.

Valgevene teenistused juhatavad teatavasti Leedu piiri äärde illegaale ja koordineerivad nende ebaseaduslikku piiriületamist.

Kohale jooksnud maskides mehed hakkasid vastavate tööriistadega okastraati ja piiritara läbi lõikama.

Leedu piirivalve märkas seda tegevust ja andis teate edasi patrullile. See saabus kohale vähem kui minutiga, mille peale pistsid traadilõikajad jooksu, kusjuures üks takerdus okastraati. Tagasi liikus ka viis illegaali.

Teises videos on näha „patrullivaid“ Valgevene piirivalvureid, kellel on samuti käes metallkäärid piiritara lõhkumiseks.

Vaatamata Valgevene piirivalvurite jõupingutustele on leedulastel õnnestunud tuhandeid illegaale oma riigist eemal hoida. Viimasel ajal on ebaseaduslikke migrante Leedu piiri ääres taas rohkem. Peamiselt on tegu heas füüsilises vormis noorte meestega. Eesmärk on pääseda Lääne-Euroopasse, eelkõige Saksamaale.

Alates 2021. aasta 3. augustist on Leedu piirivalvurid tagasi saatnud või Valgevenest mitte riiki lasknud 14 638 illegaali.