Tänasel pressikonverentsil kujunes üheks peamiseks teemaks energiatemaatika.

Peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) toonitas, et tänavusel talvel on üheks võtmeteemaks energia kokkuhoid. Seda nii kodudes, ettevõtetes kui ka avalikus sektoris. „Avalik sektor kavatseb eeskuju näidata,“ sõnas ta. Kuidas täpsemalt? Riigihalduse minister Riina Solman avas öeldut lähemalt.

„Kuna oleme energiakriisis kõik koos, siis riigisektor ega avalikud asutused pole siin mingisugune erand,“ märkis Solman pressikonverentsil. „Väljatöötamisel on pakett, mille eesmärgiks on vähendada keskvalitsuse energiatarbimist perioodil sügis 2022 kuni kevad 2023.“

Solman selgitas, et avaliku sektori haldusalas tõmmatakse toatemperatuuri maha mitme kraadi võrra (sihitakse 19-kraadist toasooja ülempiiri), korraldatakse kodukontoripäevu ning optimeeritakse riigiasutuste ruumikasutust.

„Meil superministeeriumis, kus on koos hulk ministeeriume, saab ruumikasutust veelgi tihendada,“ ütles Solman ning lisas, et superministeeriumisse on oodata ühe ministeeriumi või riigiasutuse lisandumist.

Lisaks vaadatakse ühes transpordiameti ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga üle, millistel maanteedel annaks pimedal ajal valgustust vähendada. See käiks käsikäes hoonete ja monumentide peale kuluva valgustuse vähendamisega.

„Oleme energiasõjas. Oleme sattunud sinna erinevate kriiside tulemusena,“ sõnas Solman. „Sõjas loeb iga okas. Iga tegu, mida energia kokkuhoiu suunas astume, aitab meil paremini Putinit alistada.“

Jälgi blogi siit (kui see kohe ei ilmu, siis uuenda lehte):