Aeg-ajalt jääb kellegi panus ikka puudu, sageli seetõttu, et üks pool unustab maksta, teine jällegi küsida. Või siis on küsijal juba mõne aja pärast nii piinlik kokkulepitud 5 eurot taga ajada, et ta pigem loobub sellest… Kui aga ühiseid arvetasumisi tuleb ette sageli, siis võib unustajatel raha küsimine üsna tüütuks muutuda, hakata mõjutama ka korraldaja rahakotti ja pole võimatu, et ühised ettevõtmised vajuvad soiku. Mida siis teha? Siin on meie soovitused.

Leppige enne kokku

Enne iga ühist ettevõtmist veenduge, et kõik osalejad on samal lainel ja plaaniga nõus. Kokkuleppeid tasub alati teha enne raha kulutamist, broneeringu tegemist vms, sest hiljem on erimeelsused kergemad tekkima. Püüdke ka meeles pidada, et muidu üksmeelses seltskonnas võib rahasse suhtumine olla väga erinev. Asi, mis ühe jaoks on kallis, pole teise jaoks kuigi kulukas; mis ühe jaoks on hea diil, võib teise jaoks olla mõttetu raha raiskamine. On ju teada juhtumeid, kus koolilõpureisi või suuremat pidu plaaniv sõpruskond läheb raha kulutamise teemal lootusetult tülli, sest tähtsaks peetakse erinevaid asju. Kindlasti ei ole vaja, et Sinu sõpruskonnaga sama juhtuks. Võib-olla on täiesti okei, kui kellegi jaoks on ühiselt plaanitav kulutus liiga suur või ebavajalik? Tingimata ei tasu kedagi oma seltskonnast välja arvata selle tõttu, kui nad ei taha alati raha välja käia, vaid valida vahel ka väiksema eelarvega või koguni tasuta tegevusi, et kõik sõbrad saaksid muretult seltskonna ettevõtmistes osaleda.

Koguge raha varakult kokku

Saite kulutuse osas kergesti kokkuleppele? Suurepärane. Kui eelarve on selge, siis oleks mõttekas koguda kõigilt osalejatelt juba alguses raha kokku, sest siis pole hiljem vaja teha (piinlikke) meeldetuletusi. Võite leppida kokku tähtaja või teha järgmisel kokkusaamisel ülekanded kokkulepitud kontole kohapeal ja korraga pangaäpis. Üks, kaks, kolm – ja tehtud! Swedbanki äpis saad raha küsimise lingi saata eriti mugavalt koos kokkulepitud summaga grupivestlusse, mis iganes platvormi te oma seltskonnaga ka ei kasuta.

Väike nipp! Sõbral ei ole veel Swedbankis kontot? Siis on talle lihtsam saata oma nimi ja kontonumber. Kontonumbrit saad kiiresti kopeerida oma pangaäpist. Ava äpp, vali ülevaatelehelt see konto, kuhu raha laekumist soovid, puuduta päises oranži kontonumbrit ning kohe avanebki kanalite valik, mille kaudu kontonumbrit ja nime saata.

Makske kordamööda

Kui teil on sõpradega väga hea ja usalduslik klapp ning ühised väljaminekud jäävad enamasti samasse suurusjärku, võite arveid tasuda ka kordamööda. Esimese kohviringi teed välja Sina, teise sõber. Sel juhul võite enne läbi rääkida, kui kaua teil aega on – sest võib olla ka nii, et üks jõuab oma ringi ära teha, kuid siis peab teine rongi peale jooksma. Võib-olla jõuate siis kähku juba jätkukohtumise kokku leppida?

Tegelikult on vahel tore sõpradele lihtsalt välja teha, oled ju nõus? Näiteks Swedbanki kliendina on sulle Blenderis kaks smuutit ühe hinnaga… Hoia headel pakkumistel silma peal Swedbanki internetipangas.

Makske eraldi

Ühest küljest võiks rahaküsimisele ju käega lüüa, kui summad on väikesed. Kes küll viitsib samal teemal pidevalt kedrata? Teisalt aga moodustavad mõneeurosed saamata jäänud võlad aasta kohta korraliku summa – ja selle eest saaks Sa juba midagi muud ette võtta. Kindlasti saada pangaäpi kaudu sõbrale siiski paar korda meeldetuletus, sest võibki olla, et ta lihtsalt unustabki pidevalt ja tal endalgi on piinlik küsida, kuhu ta selle raha saatma pidigi. Kui aga paistab, et mõnelt sõbralt raha tagasi küsimine ei õnnestu mitte ühelgi viisil, arvestagi sellega juba ette ning makske alati eraldi. See pole sugugi paha variant, sest lõpuks on oluline teie sõprus, mitte ainult suhtumine rahasse.

Jaga
Kommentaarid