Von der Leyen rõhutas, et Euroopa oleks pidanud juba varem kuulama rahvaid, kes Venemaa presidenti Vladimir Putinit tunnevad. Ta tõi näiteks Balti riigid, kes on juba aastaid töötanud selle nimel, et majanduslikku sõltuvust Venemaast miinimumini viia.

Komisjoni president kinnitas ka, et Ukraina ja Gruusia koht on Euroopas. Samuti, et liikmeks saamine peaks olema võimalik kõikidele rahvastele, kes jagavad meiega ühiseid väärtusi.

Käimasoleva sõja, energiakriisi ja inflatsiooni taustal on komisjoni juhi iga-aastasel kõnel veel suurem kaal. Keskseteks teemadeks olid sel korral kõrgete energiahindade langetamine ja Ukraina abistamine. Kõlasid ettepanekud energia kokkuhoiu, energiatootjate hiigelkasumite maksustamise ning tarbijatoetuste kohta. Lisaks sellele hääletab Euroopa Parlamendi täiskogu taastuvenergia kiirema kasutuselevõtu, energiasäästu ja Ukrainale 5 miljardi euro suuruse laenupaketi andmise üle.

Von der Leyeni tänavune aukülaline on Ukraina esileedi Olena Zelenska. Täna sõidab komisjoni president Strasbourgist edasi otse Kiievisse.

Pärast kõnet kanname üle ka arutelu, kus analüüsivad kuuldut välisministeeriumi asekantsler Kyllike Sillaste-Elling, Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov ja Euroopa Komisjoni esinduse juht Vivian Loonela.